- Este în apropiere de localitatea Chişcău, comuna Pietroasa, judeţul Bihor
- Pesteră
- Descoperită în 1975
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Peştera Urşilor este unul din cele mai spectaculoase obiective turistice din Munţii Apuseni…
- Altitudine: 482 metri
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: parțial/ghid/doar în anotimp/închis turiștilor
Peştera Urşilor a fost descoperită în 1975, cu ocazia unei dinamitări executate la cariera de marmură din zonă. A fost prima cavitate subterană din Romania amenajată cu tehnici moderne. Formaţiunile acesteia atrag în fiecare an aproximativ 200000 vizitatori.
Numele peşterii se datorează numeroaselor fosile de „urşi de cavernă” (Ursus spelaeus) descoperite aici. Acum 15.000 de ani, peştera era un loc de adăpost pentru aceste animale. La bătrȃneţe, ca multe alte mamifere (ex .elefantul african) ursul de peşteră se retrăgea să moara în acelaşi loc ca şi strămoşii săi sau predecesorii săi.
În urma amenajărilor şi a măsurilor de protecţie specifice iniţiate de Institutul de Speologie Emil Racoviţă în colaborare cu Muzeul Ţării Crişurilor, la 14 iulie 1980 peştera a fost deschisă vizitatorilor.
Interiorul se distinge prin diversitatea formaţiunilor de stalactite şi stalagmite existente, ca şi prin cantitatea impresionantă de urme şi fosile ale ursului de cavernă – Ursus spelaeus. Pe langă acesta au mai fost descoperite şi fosile de capra neagră, ibex, leu şi hienă de peşteră. La intrarea în peşteră se află un pavilion, compus dintr-o sală de aşteptare, casă de bilete, un bar, un mic muzeu speologic şi un stand cu suveniruri şi obiecte artizanale specifice zonei.
Printre formaţiunile de stalactite şi stalagmite se remarcă Palatele fermecate, Lacul cu nuferi, Mastodontul şi Căsuţa Piticilor, Draperiile din Galeria Urşilor, Portalul, Pagodele şi ultima sală, Sfatul Bătrȃnilor, iluminată cu lumȃnări. Temperatura în peşteră este constantă de-a lungul anului (10 °C), iar umiditatea se menţine la 97%.
Peştera se împarte în patru galerii şi trei săli. În incinta acestora veţi putea admira formaţiuni de stalactite şi stalacmite unice ca Palatele Fermecate, Lacul cu Nuferi, Căsuţa Piticilor, Draperiile din Galeria Urşilor sau Pagodele.
Galeriile Peşterii Urşilor sunt: Galeria Urşilor (sau a Oaselor), Galeria Emil Racoviţă şi Galeria Lumȃnărilor. Cei 488 metri ocupaţi de galerii sunt deschise circulaţiei vizitatorilor, însă galeria inferioară este încă destinată numai cercetărilor stiinţifice. În Galeria Emil Racoviţă aveţi ocazia de a admira fosilele animalelor ce au trăit înainte cu mii de ani. Astfel, sunt prezente scheletele unei specii de capră neagă, a unui leu, a unei hiene de peşteră şi, nu în ultimul rȃnd, o fosilă de urs. Bolta galeriei are o înălţime de 10 metri şi numeroase domuri sau bazine de apă.
În incinta Galeriei Urşilor turiştii vor descoperi un Muzeu Speologic şi un magazin din care îşi pot procura diverse suveniruri. Galeria Urşilor sau a Oaselor găzduieşte 1.500 de piese dintre care 140 de cranii de urs şi culcuşuri ale acestuia. Mai puteţi vizita şi Sala Oaselor, Sala Lumȃnărilor, Sala Spaghetelor şi Sala Emil Racoviţă.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 15 RON Taxă fotografiat: 15 RON Taxă filmat: 25 RON
|
Marți – Duminică: 10:00 – 17:00 Luni: închis |
Date de contact: Accesul este posibil cu maşina pe DN76 si DJ763. |
|
|