- Este în satul Petru-Vodă, comuna Poiana Teiului, Județ Neamţ
- Construit la sfârșitul secolului al XX-lea
- Poartă Hramul Sfinţiilor Arhangheli Mihail si Gavriil
- Deschis turiștilor
Biserica este albă, străjuită de două rȃnduri de chilii. Mănăstirea este realizată în stil medieval, chiar dacă a fost construită la sfȃrşitul secolului XX, ea devenind un loc de pelerinaj pentru zeci de mii de credincioşi…
- Ctitorul mănăstirii: Părintele Arhimandrit Iustin Pȃrvu
- Sărbătoare anuală: 8 noiembrie
Este dominată de figura impunătoare a înţeleptului părinte Iustin Parvu, care a trecut în nefiinţă în data de 16 iunie 2013, la vârsta de 94 de ani. Este considerat unul dintre cei mai mari duhovnici romȃni, un om care a dovedit că un vis poate deveni realitate dacă este înconjurat de credinţa şi dorinţa de a-l realiza. Această mănăstire a fost în urmă doar cu cȃţiva ani un vis născut în întunericul umed al celulelor comuniste. Aproape 60 de călugări s-au adunat în jurul Părintelui Iustin.
Sub îngrijirea acestei mănăstiri a luat fiinţă un azil de bătrȃni, o casă de copii cu predare, existȃnd clasele I si a II-a, un dispensar medical pentru asigurarea asistenţei medicale. Stareţul mănăstirii este ieromonahul Lavrentie Carp Lucian, care a intrat în monahism la vȃrsta de 20 de ani. In momentul de faţă, mănăstirea Petru Vodă este unul dintre cele mai căutate locuri de pelerinaj pentru credincioşi şi unul din locurile cele mai vizitate de către iubitorii de turism ecumenic. Iar numărul atȃt de mare al celor ce-şi propun să viziteze această mănăstire se datorează în totalitate celui care a ridicat acest sfȃnt lăcaş de cult, părintele Iustin Parvu.
In cimitirul acestei mănăstiri a fost înmormȃntat la 3 decembrie 2006, părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, unul dintre disidenţii cei mai înversunaţi ai perioadei comuniste, motiv pentru care a făcut, alături de părintele Iustin, ani grei de temniţă şi despre care se spune că Nicolae Ceausescu l-a considerat ca fiind duşmanul său personal. „Părintele Iustin (Iustin Pârvu), fost stareţ al mănăstirii Petru Vodă (până în aprilie 2006)
Considerat de mulţi ca fiind unul dintre cei mai cu har duhovnici în viaţă, recunoscut drept urmaş al Arhimandritului Cleopa de la Mănăstirea Sihastria, părintele Iustin a trecut în anii pe care i-a adunat peste multe greutăţi, însă a rămas mereu credincios credinţei ortodoxe şi neamului român. Suferinţele îndurate nu i-au încovoiat spinarea, zilele de închisoare nu i-au zdruncinat credinţa, iar privirea luminoasă şi senină a cercetat feţele a sute de mii de pelerini care i-au trecut pragul chiliei. Aceştia au plecat cu inimile curate şi sufletele pline de cuvintele înţelepte ale bătrânului părinte.
Suntem tot mai slabi, mai obosiţi, mai tracasaţi de lumea aceasta interesată să descompună naţiunile şi viaţa noastră. Există o continuă tendinţă de descompunere şi o tendinţă negativă asupra fiinţei noastre spirituale, ortodoxe, şi soluţia este să ne păstrăm credinţa, în ciuda tuturor greutăţilor (părintele Iustin)
Iustin Pîrvu s-a născut pe 10 februarie 1918, în satul Poiana Largului, comuna Călugăreni, judeţul Neamţ. A îmbrăcat rasa monahală pentru prima oară în 1936, la Schitul Durău. A fost hirotonisit preot la 22 de ani şi a participat împreună cu Divizia 4 Vânători de Munte la luptele din cel de-al doilea război mondial, ajungând până la Don. După lăsarea la vatră, urmează seminarul din Roman, absolvindu-l în 1945, an în care a fost arestat şi condamnat politic la 12 ani închisoare, pedeapsa prelungindu-se până în 1964.
După ieşirea din închisoare, părintele Iustin a slujit ca monah la Mănăstirile Secu (1966 – 1975) şi Bistriţa (1975 – 1990). În 1992 a început construcţia la Mănăstirea Petru Vodă, mănăstire unicat în România, fiind dedicată martirilor din temniţele comuniste. „Mic copil fiind, cutreieram dealurile astea şi visam că într-o bună zi aici o să se construiască o mănăstire în care să slujesc. A fost o imagine care m-a ajutat să trec peste anii de detenţie”, mărturisea, tot la un moment aniversar, părintele Iustin, amintindu-şi de vremurile în care Mănăstirea Petru Vodă era doar un vis îndrăzneţ.
În 2000 a ridicat un schit pentru maici lângă Mănăstirea „Petru Vodă”, o casă de educaţie pentru copii şi un azil de bătrâni. În 2003 a înfiinţat publicaţia lunară de învăţătură şi atitudine ortodoxă „Glasul Monahilor”.
A fost stareţ al mănăstirii pe care a întemeiat-o până în 2005 când Mitropolia a decis înlocuirea sa din funcţie. Această decizie surprinzătoare a scandalizat la acea vreme pe mulţi dintre susţinătorii părintelui şi nu numai. Părintele Iustin a avut însă puterea de a trece cu decenţă peste această lovitură. A rămas principalul duhovnic al obştii monahale de la Mănăstirea Petru Vodă şi proin-stareţul acesteia.
Cu ocazia împlinirii vârstei de 89 de ani (la 10 februarie 2008), PF Daniel a hotărât să îl înainteze de la rangul de protosinghel la cel de arhimandrit. Distincţia de arhimandrit i-a fost înmânată părintelui Iustin în ziua de 2 noiembrie 2008, ocazie cu care i-a fost decernată „Crucea Moldavă”, ca simbol al dreptei credinţe în Sfînta Treime, al iubirii jertfelnice şi Învierii Domnului Hristos.”
Pentru a ajunge acolo, se urmează DN15B de la Poiana Teiului spre Tȃrgu Neamţ, iar la un moment dat se face un drum forestier către stȃnga ce continuă printre brazi inalţi pȃnă la Mănăstire.După cȃţiva kilometri veţi găsi lăcaşul pe un platou.
Date de contact: satul Petru-Vodă, comuna Poiana Teiului, Județ Neamţ, telefon: 0233-258473/ 0233-257003. |
|
|