- Este în satul Schinetea, Județ Vaslui
- Datare: sec. XIX – XX
- Închis turiștilor
Conacul Prezan din satul Schinetea, construit în secolele al XIX-lea și al XX-lea de familia mareșalului Constantin Prezan (1861-1943) se numără printre monumentele istorice ale judeţului Vaslui….
- Cod monument Istoric: VS-ll-a-B-06877
- Trasee amenajate: nu
În anul 1896, soţii Prezan cumpără moşia care se întindea pe o suprafaţă de aproximativ 1.100 hectare şi conacul Schinete.
Constantin Prezan a fost unul dintre mareșalii Armatei Române, erou al Marelui Război de Reîntregire a României, născut în data de 27 ianuarie 1861, în satul Sterianul de Mijloc, comuna Butimanu, judeţul Ilfov.
Constantin Prezan este promovat în Statul Major Regal, devenind adjutantul principelui Ferdinand, iar Olga, soţia sa, doamnă de onoare a principesei Maria.
La începutul secolului al XX-lea, pe moșie se construiesc un parc, un beci, o fântână și o casă a administratorului, a cărui sarcina era de a prelua responsabilităţile proprietăţii, în lipsa proprietarului.
După sfârșitul primului război mondial, mareșalul Prezan se retrage la moșia sa de la Schinetea.
Va fi numit membru de onoare al Academiei Romane și i se va acorda dreptul de a purta toată viaţa uniforma militară şi de a se bucura de onorurile şi avantajele materiale şi de gradul avut în timpul războiului.
La 25 octombrie 1930, va fi înaintat la gradul de mareşal al Armatei Române și devine Sfetnic al Coroanei de regele Carol al II-lea. De asemenea, Prezan a avut funcţia de senator în mai multe legislaturi și a fost membru al Consiliului de Coroană.
În anul 1939, se mai construiește un corp nou de clădire, conacul ajungȃnd la un total de 25 camere.
După preluarea puterii de autorităţile comuniste, conacul va fi naţionalizat și va fi folosit ca sediu al unui cămin-spital pentru persoane cu handicap psihic sever. În ianuarie 1999, nepoata mareșalului Prezan, dr. Olga Macarie, va primi dreptul de proprietate asupra clădirii și terenului înconjurător, în urma cererii de revendicare depuse după revoluţia din 1989.
În 2002, conacul este donat Muzeului judetean „Stefan cel Mare” din Vaslui, unde obiecte originale, fotografii, arme, medalii, documente, uniforme militare care i-au apartinut mareșalului Prezan au fost expuse publicului larg.
Mareșalul Prezan, a fost înmormȃntat împreună cu soţia sa în grădina conacului. În semn de onoare și omagiu, strada care unește Piața Charles de Gaulle cu Arcul de Triumf a fost denumită după numele acestuia.
Din păcate, în ultimii ani, conacul a ajuns în ruine, fiind și închis vizitatorilor.
Date de contact: Sat Schinetea, Comuna Dumești, judeţul Vaslui. |
|
|