De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este o staţiune liniştită situată într-o zonă cu peisaj deosebit.
- Este în apropierea localităţii Băiţa, municipiu Gherla, Județ Cluj
- Staţiune balneoclimaterică
- Altitudine: 257 m
Încă din antichitate se cunosc proprietăţile curative ale apelor termale, prima staţiune balneară din lume fiind creată în anul 600 i.Hr în Persia Antică, de către Împăratul Phraortes.
- Trasee amenajate: nu
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Ştiaţi că peste o treime din izvoarele din Europa se află în ţara noastră? În România, prima staţiune a fost înfiinţată în 102 d. Hr de către Împăratul Traian şi, după cum bănuiţi este vorba de Băile Herculane, care cândva numită de către împărătul Imperiului Austro-Ungar „cea mai frumoasă staţiune de pe continent”, astăzi a ajuns aproape în paragină.
Staţiunea Băiţa, o staţiune de interes local, se află în zona dealurile Dejului, la o altitudine de 257 m, ceea ce face să aibă o climă de câmpie, influenţată de vegetaţia forestieră, în special de pădurile de brad şi stejar. Temperatura medie pe an este de 10°C. În luna iulie, nu depăşeşte media de 22°C, o temperatură numai potrivită pentru a te bucura de realxare în aer liber.
Cum orice staţiune este cunoscută pentru specificul apelor sale, şi staţiunea Băiţa este cunoscută pentru apele minerale bicarbonatate, uşor sufuroase, hipotone, care sunt destinate în special, pentru tratarea bolilor de piele, afecţiunilor reumatice şi a celor neurologice periferice (pareze uşoare, sechele în urma unei poliomielite). De asemenea, apele sunt indicate şi pentru tratarea unor afecţiuni ginecologice, cum sunt cervicita cronică, insuficienţă ovariană etc..
Există documente ce atestă folosirea acestor izoare pentru proprietăţile lor curative încă de pe vremea ocupaţiei romane. Staţiunea dispune de instalaţii pentru băi calde cu apă minerală şi bazine cu apă minerală amenajate în aer liber.