- Este în localitatea Ocna Şugatag, Județ Maramureș
- Stațiune balneo-climaterică
- Altitudine: la 490 m
Localitatea Ocna Şugatag este situată în Depresiunea Maramureș, la o distanţă de 20 km de municipiul Sighet, la poalele munților Țibleș și Gutin…
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
A fost mentionaţă prima dată în documente în anul 1355. Datorită izvoarelor sale minerale clorosodice a ajuns staţiune balneo-climaterică, cunoscută și frecventată de turişti din întreaga tară.
Conform statisticilor specialiştilor, apele minerale sodice şi clorurate de la Ocna Şugatag au o concentraţie de sare de 119 g/l!
Ocupaţia de bază a localnicilor a fost exploatarea sării, de unde provine și numele localităţii. La începutul sec. al XX-lea galeriile s-au surpat din cauza infiltraţiilor de apă dulce, fapt ce a dus la închiderea ocnelor şi formarea de-a lungul timpului a lacurilor de apă sarată.
Staţiunea este cunoscută pentru tratarea afecţiunilor reumatismale degenerative (spondiloză cervicală, dorsală și lombară, artoze si poliartoze), afecţiunilor reumatismale abarticulare (tendinoze, tendomioze, tendoperiostoze), afecţiunilor post-traumatice, afecţiunilor neurologice periferice sau afecţiunilor ginecologice.
În funcţie de tratamentul pentru care veniţi, există proceduri diverse, precum băi calde, termoterapie, hidroterapie, aerohelioterapie sau bai reci. Se mai pot face bai in namol care rivalizează cu cel de Techirghiol.
Datorită pădurilor, livezilor și, nu în ultimul rȃnd a lacurilor saline, staţiunea se poate mȃndri cu un aer încărcat cu ioni negativi benefici pentru sănătate, ceea ce duce la crearea așa-numitului bioclimat sedativ de relaxare.
În staţiune se află singurul lac antropomorfic din Europa, care este folosit în tratamente medicale.
Afecţiunile se tratează și prin mijloace naturiste, apelȃndu-se la proceduri de fitoterapie, reflexoterapie, presopunctură şi masaje speciale cu plante medicinale sau fructe de pădure.
Anual staţiunea este vizitată de peste 25.000 de turiști în căutare de tratament sau, pur și simplu, pentru relaxare într-un cadru natural de vis.
Căi de acces:
– dinspre Sighetu Marmaţiei pe DN 18, apoi DJ 182A,
– dinspre Baia Mare peste Munţii Gutin (DN 18),
– dinspre Baia Mare pe la Cavnic (DJ 109F).
Obiective Turistice în stațiune: |