De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este monument UNESCO valoros prin pictura parietală de factură post-bizantină a sec. al XVIII-lea!
- Este în Deseşti, Județ Maramureş
- Construit la mijlocul sec. al XVIII-lea
- Poartă Hramul „Sfânta Mucenică Paraschiva”
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: MM-II-m-A-04566
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 14 octombrie
Biserica de lemn “Sfânta Paraschiva” din Deseşti, face parte din cele opt biserici din judeţul Maramureş, care au fost incluse în decembrie 1999 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Acestea sunt Biserica de lemn din Budeştui Josani (1643), Biserica de lemn din Bârsana (1711), Biserica de lemn din Poienile Izei, Biserica de lemn din Ieud Deal (a doua decadă a sec. al XVII-lea), Biserica de lemn din Şurdeşti (1721), Biserica de lemn din Plopiş (1798) şi Biserica de lemn din Rogoz (1663).
Nu se cunoaşte cu exactitate anul ridicării bisericii, însă se ştie că ar fi fost ridicată înainte de anul 1780, deoarece ansamblul parietal şi iconostasul au fost realizate în acest an, fapt ce face ca biserica să fi fost ridicată cu câţiva ani înainte decorării ei.
Biserica este importantă pentru pictura sa, care acoperă în întregime pereţii celor trei încăperi, pronaos, naos şi altar, operă a doi mari zugravi din Maramureş, Alexandru Ponehalschi de origine poloneză şi Radu Munteanu.
În prezent, pictura interioară s-a păstrat în condiţii bune. Potrivit bisericilor de lemn din Maramureş, scena cea mai importantă a pronaosului este Judecata de Apoi, care şi în cazul de faţă se întinde pe cei patru pereţi ai pronaosului. Centrul compoziţiei Judecăţii de Apoi este pictat pe peretele de est. Pe peretele de vest, deasupra intrării în pronaos, este pictată Maica Domnului în chip de orantă. Pe tavanul pronaosului au fost pictate Muceniţele Varvara, Iuliana şi Marina, Sfânta Sofia şi Sfânta Marina, precum şi Arhanghelul Mihail şi Proroocul Daniel.
În ceea ce priveşte naosul, pe pereţii săi sunt redate atât scene din Vechiul Testament, din Geneză, cât şi din Noul Testament, precum minuni, pilde şi ciclul patimilor. Pe cupola sa, este redată din nou Maria Domnului Orantă, alături de Iisus Învăţător şi patru arhangheli. În partea inferioară a pereţilor naosului se pot vedea portrete de mucenici.
Catapeteasma bisericii poartă semnătura zugravului Alexandru Ponehalschi şi este formată din trei registre suprapuse. În partea superioară sun redate trei scene: Răstignirea, Punerea în mormânt şi Învierea. Următorul registru îl ilustrează pe Dumnezeu Tatăl la mijloc şi proroocii, de o parte şi alta a sa. Iar registrul inferior este compus din patru icoane mobile, care constituie icoanele împărăteşti.
Perechea de icoane împărăteşti, Maica Domnului cu Pruncul şi Deisis, au fost pictate în anul 1752, iar cealaltă pereche, Iisus Pantocrator şi Maica Domnului cu Pruncul, în anul 1778, toate patru opere ale zugravului Alexandru Ponehalschi.
În ceea ce priveşte icoanele pictate de zugravul Radu Munteanu, acestea sunt Înălţarea lui Iisus, Botezul Domnului, Schimbarea la faţă şi Sfânta Paraschiva, pictată în sec. al XVIII-lea, care probabil a fost icoana de hram a bisericii.
Între anii 1996-1998, biserica a trecut printr-un process de restaurare, ocazie cu care au fost restaurate arhitectura şi pictura parietală. În prezent, Biserica de lemn din Deseşti deţine un patrimoniu mobil de 14 icoane, realizate în tempera şi pe suport de lemn.
Date de contact: Deseşti, judeţ Maramureş. |