De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este cel mai omogen și fermecător proiect de urbanism coordonat de Primăria București la începutul secolului al XX-lea.
- Este în București, judeţ Bucureşti
- Datare: 1870
- Trasee amenajate: da
- Cod lmi: B-II-a-A-18300
- Condiții de vizitare: pe tot parcursul anului
- Acces cu: bicicleta/animale/role
Parcul Ion Voicu, fostul Parc Ioanid, este un parc ce aparţine administraţiei sectorului 2, Bucureşti. Are o suprafaţă de 0.6 ha şi este amenajat pe locul unui fost afluent al Dâmboviţei. Parcul este declarat monument istoric. Perimetrul acestui parc este delimitat de Piaţă Romană, bulevardele Dacia, Magheru şi strada Maria Rosetti.
Toată istoria începe când librarul George Ioanid a cumpărat un teren mlăştinos în anul 1856 în schimbul a 2100 galbeni. În 1870 terenul a fost desecat, iar acesta l-a amenajat ca parc plantând mai mulți copaci.
Între anii 1830-1869, parcul a fost cunoscut sub numele „Grădina Breslea”, numărându-se printre primele grădini de vară din Bucureşti, unde lumea bună a Bucureştilor îşi petrecea timpul liber.
Adevărata transformare a parcului a avut loc între anii 1909-1910, când a fost iniţiat de către Primăria Bucureşti un proces amplu de lucrări urbanistice, care a dus la crearea unui cartier de vile, în jur de 25 de case luxoase ce găzduiau personalităţi ale societăţii, fiecare vilă având vedere directă către parc, fiind realizate şi în stil naţional românesc şi eclectic.
În realizarea parcului s-a avut ca pieţele englezeşti şi parcurile franţuzeşti din Paris, în special, renumitul Parc Monceau din Franţa. Arhivele spun că iniţiatorul acestui plan de lucrări aparţin primarului de la vremea aceea, Vintila Brătianu, care a realizat şi crescut potenţialul zonei.
Un element de atracţie al parcului îl reprezintă foişorul, ce este situat de-o parte şi de alta a lacului, şi care domina prin înălţime şi din care se poate admira întreg parcul. Este amenajată şi o mică cascadă, şi un lac de dimensiuni mici peste care trece un pod. Cascada şi lacul sunt înconjurate de câteva grupuri de stânci.
Începând din anul 2003, parcul poartă numele unuia dintre cei mai mari violonişti români, Ioan Voicu, elev al lui George Enescu, pe aleile sale fiind amplasat şi o statuia a sa.
Date de contact: strada Dumbrava Roşie, sector 2, Bucureşti, judeţ Bucureşti. |