- Este în Baia Mare, Județ Maramureş
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Sediul Muzeului se află în clădirea Monetăriei Imperiale, unde în Evul Mediu aurul, care era extras din bazinul băimărean, era transformat în lingouri şi monede. Muzeul funcţionează în această clădire din 1979…
- Condiții de vizitare: conform orarului
Profilul general al muzeului este ramura arheologiei, care se diversifică în arheologie preistorică, arheologie medievală, istorie, ilustrand istoria locală începȃnd din secolul al XIV-lea.
În cadrul secţiunii de arheologie, puteţi vedea așezări umane din zonă, care dateaza încă din perioada preistorică.
Muzeul adăposteşte obiecte de ceramică, bronz, fier, aur, piatră, os, unelte şi arme paleolitice şi neolitice, ceramică preistorică, depozite de bronzuri, podoabe de aur, ceramică premedievală şi medievală, sigilii, inele-peceţi, numismatică, arme medievale şi moderne, stampe, hărţi, unelte de minerit, unelte, produse şi embleme ale breslelor, aparatură fotografică etc.
Prima expoziţie de istorie la Baia Mare s-a deschis în anul 1889 şi valorifica piese de arheologie, numismatică, arme, obiecte de breaslă, documente etc.
Colecţiile din cadrul muzeului de istorie sunt variate şi cuprinzătoare, de la colecţii dedicate armelor medievale, numismaticii la cele dedicate tehnicii miniere şi aparaturii fotografice şi fotografiilor de epocă.
Colecţia de istorie medie
Circa 3500 de piese alcătuiesc colectia de istorie medie, oferind o incursiune în evolutia oraşului Baia Mare din perioada medievală, precum şi a aşezărilor urbane dimprejur, majoritatea aparţinȃnd sec. XIV – XVIII.
De mare importanţă sunt şi tiparele de sigilii care au aparţinut breslelor argintarilor, aurarilor, croitorilor, măcelarilor etc. Acolo unde nu există obiecte, documentele şi stampele vin în ajutor, întregind imaginea de ansamblu.
Colecţia de arme medievale însumează aproximativ 100 de exponate deosebite: de la arme de tăiere şi împungere folosite între secolele XIV-XVIII, arme de lovire şi tăiere (halebarde-sec. XVI) la piese din arme de apărare individuală, cum ar fi zalele şi cuirasa care datează din sec. XVI-XVII.
Colecţia de arheologie medievală reuneşte obiecte din ceramică, obiecte din fier, aur piatră, de mare însemnătate istorică, care au fost descoperite la Cuhea (Bogdan Voda) sau Giulesti, precum şi urme materiale care datează din epoca primelor ştiri scrise.
În cadrul colecţiei de numismatică sunt expuse monede din metal comun şi preţios, care datează de la sfârşitul secolului XVIII – XIX (austriece şi unguresti), precum şi monede romaneşti din timpul domniei lui Carol si pană în prezent. De asemenea, colectia mai însumează şi bancnote.
Colecţia de istorie modernă şi contemporană este alcatuită din afişe din perioada interbelică şi postbelică, medalii, ordine, clişee fotografice care oferă informaţii de ordin edilitar, însumând aproximativ 5000 piese, ce zugrăvesc evoluţia oraşului Baia Mare între anii 1950- 1960.
De asemenea, mai puteţi admira sigilii, tipare de sigilii, stampile, insigne, bancnote.
Documente în limba româna din perioada 1840 – 1918, obiecte de arta decorativă din alamă,cum ar fi lămpi cu petrol, lămpi de tavan, sfeşnice, instrumente muzicale ce datează din sec. al- XIX-lea, şi anume ocarina, flaut, gramofon, pian, titere oferă o imagine a ceea ce înseamnă perioadă modernă (sec. XVIII – XIX).
Numărul de piese ce aparţin perioadei moderne ajunge la aproximativ 2400, la care se adaugă şi colecţia personalităţilor culturale Petre Dulfu şi Ion Siugariu, formată din fotografii, corespondenţă, documente, obiecte personale etc., o parte din ea fiind expusă în Casa Memorială „Ion Siugariu”.
Colecţia de tehnică minieră cuprinde 1000 de piese care provin din cercertările de pe teren, achiziţii sau donaţii, oferind o evoluţie a tehnicii miniere din regiunea de nord-vest a Romȃniei. Ce puteţi admira sunt instrumente de minerit, mijloace de iluminat, părţi constituente ale instalaţiilor miniere, mijloace de transport ale minereului, precum şi fotografii şi stampe care au rolul de a oferi o imagine completă a zonei miniere.
Prin intermediul colecţiei de aparatură fotografică şi fotografii de epocă puteţi observa evoluţia tehnicii de realizare a fotografiei, precum şi a aparaturii şi accesoriilor folosite în arta fotografiei prin obiectele expuse: aparatură şi accesorii, fotografii vechi din perioadă interbelică şi postbelică etc.
Colecţia de fotografii vechi cuprinde şi cea mai veche fotografie care datează din 1862. În prezent, Secţia de Istorie valorifică aproximativ 28.000 obiecte.
Muzeul adăposteşte expozitii temporare, programe şi proiecte culturale, de educaţie muzeală, pentru a creste şi stimula interesul pentru istoria locală.
Muzeul este dotat şi cu o bibliotecă de carte veche, cu valoare de patrimoniu cultural naţional, la care se adaugă 200 de situri arheologice.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 5 RON |
marţi-vineri: 08:30 – 16:00 sâmbătă-duminică: 10:00-14:00 luni: închis |
Date de contact: Str. Monetăriei nr. 1 – 3, Baia Mare, judeţul Maramureş, nr tel: 0262/211.924. |
|
|