- Este in Botoşani, Județ Botoşani
- Redeschis în 2012
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzeul Etnografic din Botoşani funcţionează, de curând, într-un nou spaţiu, gata să te primească…
- Cod monument Istoric: BT-II-m-B-01883
- Condiții de vizitare: conform programului
Iniţial Muzeul Etnografic fusese conceput ca o secţie a Muzeului Judeţean Botoşani, ce patronează şi Muzeul Judeţean de Istorie, Casa Memorială „Nicolae Iorga”, Muzeul Memorial „George Enescu” din Dorohoi, Muzeul de Ştiinţe ale Naturii din Dorohoi, Casa Memoriala „George Enescu” din Liveni, Galeriile de Artă „Ştefan Luchian” şi Muzeul de Arheologie din Săveni. Primele achiziţii în vederea constituirii unui muzeu etnografic datează din perioada 1957-1958. Colecţia s-a îmbogăţit în 1967 odată cu donaţiile făcute de preotul Dumitru Grigoraş de la Orăşeni-Deal, respectiv cu 70 de piese.
Numărul de obiecte din patrimoniul muzeului a ajuns, până în anul 1983, la 773. Din 1989 şi până recent, în 2007, piesele etnografice reprezentative pentru arhitectura populară, ocupaţiile locuitorilor din zonă, meşteşugurile, ceramica, piesele de mobilier, portul popular, ţesăturile, diverse accesorii şi obiecte tradiţionale folosite în timpul sărbătorilor de Crăciun, Paşte şi Anul Nou au au fost integrate într-o expoziţie permanentă cu sediul în Casa Manolache Iorga, o clădire din secolul al XVIII-lea ce a aparţinut străbunicului istoricului Nicolae Iorga.
Piesele deţinute de Muzeul Judeţean Botoşani reprezentau cultura populară din zona Botoşani, colecţia fiind îmbogăţită, în timp, cu numeroase alte piese, precum cele aparţinînd Mariei şi lui Nicolae Zahacinschi (1146 de obiecte de ceramică, port popular, traiste, desagi, ştergare din alte zone etnografice din ţara noastră). În 2008, colecţia muzeului includea 3428 de piese, cu o vechime considerabilă, îmbogăţite cu diverse modele decorative, cu simboluri şi cromatică tipice zonei.
Începînd cu data de 14 decembrie 2012, Muzeul de Etnografie din Botoşani funcţionează cu regim de expoziţie permanentă într-un nou spaţiu: la parterul Casei Ventura (încadrată în lista monumentelor istorice), de pe Bulevardul Mihai Eminescu nr. 50. Din patrimoniul muzeului fac parte peste 3000 de piese, cele prezentate publicului fiind reprezentative pentru: arhitectura populară, ocupaţiile locuitorilor din zonă, tradiţii şi meşteşuguri, ceramică, piese de mobilier, port popular, ţesături, accesorii pentru diverse obiceiuri de Crăciun şi de Anul Nou, din zona judeţului Botoşani.
Expoziţia este dispusă în cinci săli tematice. Încăperile găzduiesc pe rând: un alai de nuntă, un interior de casă tradiţională, obiceiurile tradiţionale de Sărbători (Crăciun, Paşte). Există şi două săli ce prezintă ocupaţiile principale ale locuitorilor, pornind de la agricultură, vânătoare şi până la îndeletnicirile domestice.
Turiştii pot remarca, totodată, lăzi de zestre, păretare viu colorate, ceramică tradiţională, macheta unei case din acest areal şi ustensilele folosite de femei pentru a produce materiale textile (fus de exemplu). Sunt închipuite şi o masă de olărit, o serie de ustensile pentru pregătirea alimentelor, obiecte de depozitare şi obiecte de bucătărie.
Muzeul este deschis de marţi până duminică, de dimineaţă până spre seara, iar intrarea este mai mult simbolică: 4 lei pentru adulţi şi un leu dacă faci parte dintr-un grup organizat.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 4 RON Grupuri organizate – 1 RON |
Marți – Duminica: 9:00 – 17:00 |
Date de contact: la parterul Casei Ventura de pe Bulevardul Mihai Eminescu nr. 50, Botoşani, judeţul Botoşani. Muzeul Judeţean Botoşani: str. Unirii, nr 15, Botoşani, judeţul Botoşani, tel: 0231/513446. |
|
|