De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un simbol al sacrificiului uman pentru libertate şi unitate naţională!
- Este n Alba Iulia, Județ Alba
- Construit în 1937
- Deschis turiștilor.
Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan se află în faţa porţii a treia a cetăţii Alba Carolina, cea mai mare cetate de tip Vauban din România…
- Constructor/ Autor: sculptorul Ion Negrulea şi arhitectul E. Mihălţan
- Cod monument Istoric: AB-III-m-B-00401
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Monumentul a fost ridicat în anul 1937 din iniţiativa Societăţii ASTRA şi este opera renumitului sculptor Ion Negrulea şi a arhitectului E. Mihălţan.
Sculptorul Ion Negrulea s-a născut în Hunedoara şi a trăit între anii 1903-1979. A urmat cursurile Şcolii de Belle Arte din Bucureşti, între anii 1921-1927, şi i-a avut ca profesori de sculptură pe Dimitrie Paciurea, Ion Jalea, şi de desen şi pictură pe Fritz Storck, Constantin Artachino şi George Demetrescu Mirea.
Printre operele sale cunoscute se numără Monumentul Eroilor Aerului din Bucureşti, lucrare executată între anii 1928-1930, în colaborare cu Lidia Kotzebue. În anul 1932, va realiza, în colaborare cu arhitectul Constantin Iotzu, Reliefurile portalului Ministerului de Justiţie pentru care va fi premiat la Salonul Oficial din 1933. Tot în acelaşi an, a realizat şi Monumentul „Îngeri” din cimitirul Bellu.
Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan a fost realizat din granit şi are o înălţime de 20 de metri. Monumentul are la baza sa are un basoralief care îi înfăţişează pe cei trei mari luptători pentru libertate şi unitate naţională, Horea, Cloşca şi Crişan. Monumentul a fost dezvelit în data de 14 octombrie 1937, în cadrul unor manifestări naţionale. Se împlinea mai bine de un secol şi jumătate de la răscoala din 1784, în urma căreia moţilor li s-a acordat libertatea păşunatului, au fost scutiţi de cărăuşie, li s-a dat dreptul la învăţătură, s-a desfiinţat legarea de glie în august 1785 şi căsătoriile puteau avea loc fără consimţământul nobilului.
În partea de est a monumentului se află o Victorie Înaripată care ţine în mânâ o cunună de lauri. Soclul monumentului adăposteşte o celulă simbolică pe care se poate descifra inscripţia „Smerită închinare lui Horea, Cloşca şi Crişan”.
Realizarea acestui monument a fost posibilă datorită contribuţiilor publice şi de stat. Obeliscul a fost înscris în Lista monumentelor istorice din Alba Iulia sub denumirea Obeliscul închinat memoriei lui Horea, Cloşca şi Crişan.
Date de contact: Strada Mihai Viteazul, Alba Iulia, judeţ Alba. |