De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este unul din obiectivele importante din Transilvania.
- Este în sudul comunei Gilău, la16 km de Cluj Napoca, judeţ Cluj
- Tip: Castru auxiliar
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare
- Datare: 106 –
- Cod monument istoric: CJ-I-s-A-07068
- Origini: dacice, romane
Castrul roman de la Gilău se află în situat în partea de sud a comunei Gilău, în depresiunea Gilăului.
- Trasee amenajate: nu
- Suprafață: 3 ha
- Dimensiune: 138 x 221 m2
- Condiții de vizitare: în orice anotimp
Castrul roman a fost ridicat cu scopul de a apăra oraşul roman Napoca, precum şi de a supraveghea Văile Căpuşului şi a Crişului Repede, precum şi Văile Someşului Cald şi Rece. Castrul cu dimensiunea de 138 x 221 m a fost descoperit în anul 1943 şi este ridicat pe o terasă în formă de pinten.
Se pot observa trei etape distincte în construirea castrului:
Etapa I (106- 117/118 p.Chr.) – se ridică castellum de lemn, cu dimensiunile de 130×116 m;
Etapa II (117/118 – sfârşitul sec. II p.Chr.) – castelllumul de lemn este extins spre vest şi sud şi ajunge la dimensiunea de 221×137,50 m, ocupând o suprafaţă de 3,38 ha;
Etapa III (sfârşitul sec. II – 275 p.Chr) – au loc mai multe modificări: sistemul defensiv este refăcut în piatră, dar îşi păstrează dimensiunile anterioare, clădirile principia III şi praetorium III sunt refăcute, din piatră şi respectiv lemn și chirpic;
Castrul roman a fost mărit şi întărit de unitatea militară Ala Siliana, care a foost mutată aici din Panonia.
În urma cercetărilor efectuate, arheologii au descoperit următoarele porți: principalis dextra, principalis sinistra, decumana principia, praetorium, bastioanele din N-V şi S-V.
De asemenea, au fost descoperite obiecte de uz caznic, podoabe, unelte, arme din sec. al III-lea, de la ceşti dacice, urcioare, căni, străchini, borcane la pandantive de harnașament, mască ecvestră de paradă etc., precum şi o diplomă militară ce datează din 21 iulie 164.
Una dintre descoperirile importante este tezaurul monetar care se pare că a fost ascuns de invazia carpilor de la jumătatea sec. al III-lea d.Hr. şi care este format din 1.170 de denari romani din sec. II–III, cu piese de la împăratul Marcus Aurelius (Marcus Aurelius, 121-180) până la împăratul Filip Arabul (Marcus Iulius Philippus, 198-249).
Castrul a fost înscris în anul 2010 pe lista monumentelor istorice din județul Cluj şi reprezintă primul castru din Transilvania unde s-au putut observa clar etapele de construcţie.
Nu uitaţi ca înainte să plecaţi la drum să vă informaţi în legătură cu vremea Cluj.
Date de contact: comuna Gilău, judeţ Cluj. |