- Este in Târgovişte, Județul Dâmboviţa
- Data finalizării: secolul al XV-lea
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Turnul Chindiei din Târgovişte este un turn construit în secolul al XV-lea şi care face parte din ansamblul de monumente Curtea Domnească…
- Constructor/ Autor: construit de către domnitorul Vlad Țepeș
- Cod monument Istoric: DB-II-m-A-17237.03
Cunoscut şi sub numele de Turnul Chindia, edificiul a fost construit de domnitorul Vlad Ţepeş în timpul celei de-a doua domnii. Iniţial turnul avea scopuri militare, servind drept punct de pază, foişor de foc, respectiv ca loc de stocare a tezaurului. Clădirea măsoară 27 de metri în înălțime și 9 metri în diametru. A fost restaurată complet între anii 1847 și 1851, de către domnitorul Gheorghe Bibescu, şi înălţată cu 5 metri.
Turnul Chindiei este considerat cea mai importantă atracţie turistică din oraş şi este, totodată, simbolul oraşului. Acest monument istoric găzduieşte în prezent o expoziţie de documente, arme şi obiecte care au aparţinut lui Vlad Ţepeş. Din punct de vedere administrativ, turnul se află sub tutela Complexului Naţional Muzeal "Curtea Domnească" din Târgovişte.
Există o serie de ipoteze privind numele edificiului. Cea dintai susţine că denumirea provine de la ospeţele desfăşurate în vecinătatea turnului: aşa-numitele "chindii". Totodată, s-a sugerat că numele îşi are originea de la cuvântul "chindie", un arhaism ce însemna "apus". În această parte a zilei soldaţii care apărau turnul aveau obligaţia de a da semnalul pentru închiderea celor cinci porţi ale oraşului. După semnalizare, erau interzise intrarea şi ieşirea din oraş pe parcursul nopţii, circularea locuitorilor pe străzi sau întreţinerea de focuri în aer liber, ce ar fi făcut ca oraşul să fie vizibil de la mare distanţă.
În documentele istorice, Turnul Chindiei este semnalat destul de târziu. În 1595, Pigafetta consemnează existența unui „turn făcut într-o bisericuță” de unde pornea o galerie subterană spre râul Ialomița. Ceva mai târziu, turnul este semnalat de către episcopul catolic Bakșici şi de călători străini precum Paul din Alep care consemna că „în mijlocul curții e un turn foarte înalt ce servește ca fanal pentru ceasornicul orașului” și unde cânta o „fanfară orientală pentru plăcerea domnului”. Spre mijlocul secolului al XVIII-lea se arata în manuscrisul latin de la Biblioteca Batthyaneum, că turnul adăpostea închisorile oraşului.
La mijlocul secolului al XIX-lea, Turnul Chindiei a fost renovat; ultimele lucrări de renovare au fost începute în 1961 de către Direcţia monumentelor istorice, când s-a încercat şi reconstruirea şi conservarea edificiului. Turnul domină şi astăzi ansamblul monumentelor Curţii Domneşti dinspre nord-vest.
Construcţia actuală are o înălţime de 27 de metri şi este alcătuită dintr-o bază sub forma unui trunchi de piramidă placată cu piatră, din care se dezvoltă, vertical, un corp cilindric cu diametrul de 9 metri, lucrat din cărămidă roşie. Edificiul are trei etaje, dintre care ultimele două sunt marcate la exterior de deschideri în arc frânt şi de balcoane sprijinite pe console de piatră.
Accesul la partea superioară a turnului se face cu ajutorul scării interioare, în formă de spirală, situată pe axul vertical al construcţiei.
Turnul Chindiei a fost folosit, printre altele, ca „ca fanal pentru ceasornicul orașului”, după cum menţionează Paul din Alep, dar cel mai adesea servea supravegherii cetăţii Târgovişte şi apărării Curţii domneşti. La ora actuală este cea mai importantă atracţie turistică din judeţul Dâmboviţa şi găzduieşte diverse expoziţii ca cea intitulată „Vlad Țepeș – Dracula, legendă și adevăr istoric”, expoziţie ce prezintă documente istorice din timpul domniei lui Vlad Țepeș, dar și hărți cu împrejurimile din acele timpuri. Tot din Turnul Chindiei membrii Societății Astronomice Române de Meteori studiază diferite fenomene astronomice.