- Este în localitatea Groşii Ţibleşului, Județul Maramureş
- intre vârfurile Arcer (1829 m) şi Ţibleş (1840 m)
- Altitudine: aproximativ 1800 m
Arcer Ţibleş este o rezervaţie naturală constituită cu scopul de a conserva speciile faunistice şi floristice din zonă…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: ghid preferabil
Rezervaţia este situată pe teritoriul administrativ al comunei Suciu de sus, satul Groşii Ţibleşului, şi ocupă o suprafaţă de 150 de hectare. Se află în custodia Direcţiei Silvice Maramureş şi are ca scop principal: conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice şi diversităţii biologice caracteristice ecosistemelor forestiere.
Din punct de vedere geografic, Arcer-Ţibleş cuprinde zona centrală înaltă a munţilor Ţibleş, dintre vârfurile Arcer (1829 m) şi Ţibleş (1840 m), golul de munte, dar şi limita superioară a pădurii. Pădurile întâlnite aici sunt de răşinoase, molidul ocupînd aproape în exclusivitate această zonă, până în golul de munte. În partea de est a rezervaţiei rocile magmatice reprezentative sunt monzodioritele-monzogabbro-urile cuarţifere cu piroxeni şi hornblendă de Ţibleş, renumit fiind aspectul de „fagure”, realizat exogen prin alterarea şi levigarea feldspaţilor. În partea vestică se întâlnesc andezitele bazaltice piroxenice de Arcer, roci porfirice cu fenocristale larg dezvoltate de plagioclazi. Apar, în plus, sectoare restrânse de gresii afectate termic (gresia de Minghet – Miocen).
Rezervaţia naturală Arcer-Ţibleş are o importanţă deosebită din punct de vedere floristic, geologic şi peisagistic. Se urmăreşte, îndeosebi, ocrotirea speciilor de plante care vegetează în această zonă şi între care se numără: clopoţei de munte – Campanula alpina var. ciblesii, bulbuci de munte – Trollius europaeus, scai – Carduus kerneri var. rodnensis.
Munţii Ţibleşului sunt, la rândul lor, un important obiectiv turistic. Aici se poate ajunge prin două căi de acces: una pleacă de la gura Văii Iscradei, aflată la 3 km de Valea Sălăuţei, urcă pe Obcina Iscradei, de la marginea versantului stâng al văii cu acelaşi nume şi iese la Poiana Runcului. De aici în două ore de urcuş se poate ajunge sub Vârful Arsuri, situat la o oră şi jumătate distanţă de Vârful Ţibleş. Al doilea traseu urcă de la capătul drumului forestier cu o lungime de 16 km, trece prin Poiana Baicului, traversează drumul care vine de la stânile Poienile Runcului şi iese în Vârful Ţibleş.
În aceşti munţi a fost semnalată prezenţa următoarelor specii endemice: Acontium moldavicum, Koeleria gracilis ssp. transilvanica, Festuca carpatica, Papavar pyrenaicum ssp. corona-sancti stephani, Dianthus gelidus, Dianthus ifolium, Doronicum carpaticum, Campanula alpina var. ciblessii-endemisim specifică Munţilor Ţibleş, Gentiana punctata, Veronica ophylla, Carex fulginosa, Cardus personata, Phyteuma spicatum, Phyteuma vagneri.
Fauna este reprezentată de specii de mamifere: ursul, cerbul, căpriorul, mistreţul, lupul, râsul, pisica salbatică, jderul de pădure, vidra – semnalată în zona de amonte a râului Baicu şi lupul alb – în zona stânelor din zona alpină a masivului Ţibleş. Sunt prezente şi speciile de păsări, cel mai întâlnit fiind cocoşul de munte, care vieţuieşte prin pădurile de molid din acest areal.