- Este în Băile 1 Mai, Județul Bihor
- În apropierea Lacului cu Nuferi de pe pârâul Peta, o frumoasă rezervaţie naturală
Baile 1 Mai este o staţiune balneoclimaterică din judeţul Bihor, la doi paşi de Băile Felix…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: vara
Cunoscută de-a lungul timpului şi sub numele de Băile Episcopiei (în secolele XV-VII), staţiunea Băile 1 Mai se remarcă datorită izvoarelor sale de ape minerale şi nămolului sapropelic extras din lacul aflat în localitate. Aceste două bogăţii naturale sunt utilizate în remedierea numeroaselor afecţiuni: reumatismale, afecţiuni ale sistemului nervos central şi periferic, afecţiuni ginecologice.
Localitatea este dominată de un climat de tip continental moderat de şes, temperatura medie anuală fiind de 10,5 grade Celsius, cea din vară fiind de 21,3 grade Celsius. Presiunea atmosferică medie este de 770 mm coloana de mercur.
Efectele benefice ale apelor termale din staţiunea Băile 1 Mai au fost descoperite şi probate cu foarte mulţi ani în urmă. Primele tratamente care se practicau foloseau nămolul extras de pe fundul albiei pârâului Peta şi din jurul izvoarelor termale. Acesta era aplicat direct pe părţile dureroase ale corpului.
Apa termală, cu temperatură de până la 32 de grade Celsius, este folosită atât în bazele de tratament pentru tratarea bolilor reumatice, cât şi în cele două ştranduri din staţiune: ştrandul „Venus” şi „ştrandul cu valuri”. Ştrandul Venus este situat la intrarea în staţiune şi, în ultima perioadă, a fost recondiţionat, iar condiţiile de îmbuteliere îmbunătăţite. Are o capacitate de câteva mii de locuri şi trei bazine, unul pentru copii, unul de factură olimpică şi unul prevăzut cu trambuline pentru sărituri. La ştrandul Venus un bilet de intrare pentru o zi costă 15 lei pentru adulţi şi 7 lei pentru copii până la vârsta de 14 ani. Copiii cu vârsta de până la 4 ani beneficiază de gratuitate.
Apa din bazine are o temperatură de 32 de grade Celsius. Ştrandul cu valuri are o capacitate mai mică, dar suscită interesul datorită valurilor produse de un motor în apa din bazin (motorul este construit de inginerii austrieci în jurul anului 1835). O altă atracţie este lacul format pe pârâul Peta, care adăposteşte relictul tertiar nymphaea lotus var. thermalis – „Lacul cu nuferi”, considerat rezervaţie naturală. Planta originară din zona Nilului este protejată prin lege.
Alte obiective turistice aflate în împrejurimi şi care merită vizitate sunt: Staţiunea Băile Felix, aflată la doar 2 km de Băile 1 Mai, localitatea Oradea şi ale sale muzee pitoreşti, pârtia de schi din Hidiselul de sus şi satul Betfia, unde există un platou carstic unic în zonă – un aven cu o adâncime de 86 de metri, aşa-numitul „Craterul de la Betfia”.
Căi de acces către staţiunea Băile 1 Mai sunt următoarele:
– acces rutier: Bucureşti – Oradea pe E 60 (Braşov – Târgu Mureş – Cluj Napoca – Oradea), E 79 Craiova – Deva – Oradea, E 671 Timişoara – Arad – Oradea şi apoi Oradea – Băile 1 Mai pe E 66
– acces feroviar: în Băile 1 Mai se poate ajunge pe calea ferată până la Oradea din Bucureşti (650 km), Cluj Napoca, Baia Mare, iar din Oradea cu mijloace auto până în staţiune.
– acces aerian: Bucureşti – Oradea şi curse externe speciale.