- Este în Botosani, Județ Botosani
- Construit în anul 1496
- Poartă Hramul Sf. Nicolae
- Deschis turiștilor fara taxă de vizitare.
Manastirea Popauti are obste de calugari si este situata in municipiul Botosani…
- Cod monument Istoric: BT-II-a-A-01929
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: nu sunt
- Sărbătoare anuală: 6 Decemnrie
Manastirea Popauti are obste de calugari si este situata in municipiul Botosani, pe str. Stefan cel Mare nr. 41, in apropierea garii. Ea a fost ctitorita de catre marele nostru domnitor Stefan in anul 1496. Hramul Manastirii este Sfantul Nicolae. Ansamblul manastirii a fost inclus pe lista monumentelor istorice din judetul Botosani.
Din acest ansamblu inclus in lista monumentelor face parte turnul clopotnita si Biserica „Sf. Nicolae” a manastirii, care a fost zidita in anul 1496 ca biserica de mir. Pe vremea aceea a fost amplasata la periferia Botosanilor, in zona denumita Popauti. Aceasta biserica prezinta asemanari arhitecturale cu alte doua biserici zidite in aceeasi perioada si anume Biserica „Sf. Nicolae” din DOrohoi si cu Biserica „Sf. Gheorghe” din Harlau. Pe zidul de nord al pronaosului se afla o pisanie in limba slvona cu urmatoarea inscriptie: „Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domn al Tarii Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, a zidit aceasta casa intru numele celui intre sfinti parintele nostru arhiereul si facatorul de minuni Nicolae, in anul 7004, iar al domniei sale al patruzecilea curgator, luna septembrie, 30.”
Langa biserica se afla un palat domnesc in care poposea Stefan cel Mare in drumu sau catre Curtea domneasca din Harlau. Si Petru Rares a ajuns aici, conform cronicilor, in data de 22 iulie 1518. Pe parcursul timpului biserica a trecut prin multe transformari si abia in anul 1626 s-a format satul Popauti, pana atunci biserica fiind in mijlocul codrilor Botosanilor, iar in anul 1751 biserica a fost transformata in manastire de calugari, fiind construit un zid de piatra care inconjura incinta. Mai multi domnitori au inzestrat manastirea cu mosii, printre acestia numarandu-se Grigore II Ghica, COnstantin Racovita, familia Cantacuzino, etc.
Legea secularizarii din 1863 a dus la deposedarea manastirii de mosiile detinute, iar manastirea devine biserica de mir, acest lucru avand efecte negative asupra ansamblului monahal acesta incepand sa se deterioreze, si desi a fost acoperita cu tabla deteriorarea se accentueaza si la 12 mai 1897 se prabuseste jumatatea superioara a catapetesmei, iar la data de 15 iulie 1897, Protoieria Botosani decide inchiderea ei. Biserica fiind salvata prin declararea sa in anul 1897 ca monument istoric, asa incat statul roman preia sarcina restaurarii ei. Biserica este restaurata intre anii 1899 – 1906, iar in 1908 turnul clopotnita este si el reparat.
In anul 1991, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Daniel Ciobotea (actualul patriarh al Romaniei) reinfiinteaza Manastirea Popauti, care este populata de calugari in anul 1996. Biserica este contruita in stilul modovenesc, acest lucru fiind vizibil atat in planul si dispunerea incaperilor bisericii, cat si in sistemul de constructie a turlei naosului si a docoratiunilor exterioare. Biserica este construita din piatra, in forma de cruce. Zidurile sale au grosimea de peste un metru, iar intrarea in biserica se face prin usa cu ancadramente gotice aflata pe partea de sud a pronaosului.
Date de contact: Strada Stefan Cel Mare, nr 41, localitate Botosani, judet Botosani, nr telefon: 0231.534.584. |
|
|