- Este în Iasi, Județ Iasi
- Construit în anii 1637-1639
- Poartă Hramul Vasile cel Mare, Grigore Teologul si Ioan Gura de Aur
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Manastirea Sfintii Trei Ierarhi are o frumustete aparte datorita breoderiei sale in piatra…
- Cod monument Istoric: IS-II-a-A-04046
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: ghid
- Sărbătoare anuală: 30 ianuarie
Manastirea Sfintii Trei Ierarhi este situata in Iasi pe strada Stefan cel Mare si are obste de calugari. Ctitorul manastirii este Vasile Lupu. Aceasta a fost ridicata in anul 1639 si are Hramul Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Nazians si Ioan Gura de Aur care sunt sarbatoriti pe data de 30 ianuarie.
Arhitectura bisericii este in stil traditional moldovenesc. Interiorul este impartit in pridvor, pronaos, naos si altar si a suferit transformari fata de forma initiala. Osatura boltii care este numita mul este efectuata in stil gotic si acestea incadreaza usile prin care se intra in pridvor. In partea de nord a pronaosului se gasesc doua nise in care odihnesc osemintele familiei ctitorului si in nise asezare simetric pe peretele opus, osemintele domnitorilor Dimitrie Cantemir si Alexandru Ioan Cuza.
In anul 1641, aici au fost asezate, intr-o nisa sculptata si impodobita cu mozaicuri aurite, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva. In anul 1889, racla cu sfintele moaste va fi depusa in Catedrala Mitropolitana. Manastirea Trei Ierarhi este ornamentata la exterioar cu broderie de piatra ce se desfasoara de la temelie pana la turle. Frumusetea acestor broderii respecta atat geometria artei romanesti, cat si elementele frizelor si arabescurilor orientale, dar cu ornamente specifice artei apusene. Aruncati un ochi pe vremea-iasi.ro pentru a vedea cum va fi vremea si cu incredere vizitati manastirea Trei Ierarhi. Cu siguranta, nu veti regreta.
Pictura originala si a fost realizata de cei mai mari mesteri din lumea ortodoxa, fragmente se mai pastreaza in Sala Gotica. Aceasta sala a fost cosntruita tot in epoca lui Vasile Lupu, restaurata de mai multe ori, iar azi gazduind muzeul manastirii. Acest lacas a fost jefuit si ars de navalitori, zgudui de cutremure si restaurat din temelii la sfarsitul veacului al XIX-lea. Pictura si catapeteasma au fost renovate in totalitate si impodobite cu mobilier din bronz masiv, suflat cu aur. Toate aceste au fost lucrate la Viena si au fost platite de familia regelui Carol I. Locasul a fost resfintit in anul 1904.
Date de contact: Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, nr 28, localitate Iasi, judet Iasi, nr. telefon 0232.216349. |