- Este în Iasi, Județ Iasi
- Construit între anii 1688-1672
- Poartă Hramul Sf Apostoli Petru si Pavel
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Istoria manastirii este zbuciumata, aceasta trecand prin razboaie si calamitati. DIn cauza celor mentionate a avut nevoie de lucrari de reparatie si restaurar…

- Cod monument Istoric: IS-II-a-A-03806
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: nu sunt
- Sărbătoare anuală: 29 iunie
Manastirea Cetatuia este un locas de cult asezat in marginea dinspre partea de vest a Iasului, pe una dintre cele sapte coline ale orasului, pe varful unui deal inconjurat de rape, iar de la poalele colinei se urca pe langa padure. Din oras se poate ajunge cu mijloacele de transport in comun.
In a doua perioada ca domn al Moldovei intre anii 1668-1672, Gheorghe Duca, ridica manastirea dupa planurile manastirii Trei Ierarhi, tot din Iasi. Inainte de a va hotari sa vizitati Manastirea Trei Ierarhi, consultati vremea Iasi, deoarece, Iasiul are multe atractii turistice, de care, cu siguranta, merita sa va bucurati pe vreme buna. Manastirea a fost inchinata Sfantului Mormant de la Ierusalim si a fost inzestrata cu multe vesminte scumpe si odoare. Printre acestea se pastreaza si un orar lucrat de mana cu fir de aur si argint de chiar sotia domnitorului Doamna Anastasia.
Inainte de construirea acestei manastiri pe locul ei au fost facute o biserica si o cetatuie care a implinit rolul de refugiu pentru asediati, iar acestea erau legate de curtea domneasca printr-un tunel.
Istoria manastirii este zbuciumata, aceasta trecand prin razboaie si calamitati. DIn cauza celor mentionate a avut nevoie de lucrari de reparatie si restaurare in anii 1830-1911 si in perioada 1940-1941, dar cea mai importanta a avut loc intre anii 1964-1971, cu sprijinul statului, a Departamentului Cultelor, Mitropoliei Moldovei si a Directiei Monumentelor Istorice. Multumita acestora manastirea si-a pastrat forma originala. In momentul acestea pericolul cel mai mare sunt alunecarile de teren , astfel consolidarea dealului este necesara pentru a pastra intacta temelia asezamantului.
Biserica este construita din zid, in plan trilobat, iar altarul este luminat de trei ferestre. Catapeteasma este sculptata in lemn si se inalta pana la bolta. Naosul este delimitat de pronaos, prin arcadele sprijinite pe coloane puternice, octogonale cu caputalele patrate ornamentate sculptural. In interiorul bisericii, in partea dreapta se afla si mormantul ctitorului Gheorghe Duca, Domnul Moldovei.
Fatada bisericii este impartita in doua de un brau de piatra format din trei suluri rasucite din loc in loc si fixat pe o banda de piatra, fatadele au stalpi contraforti si ocnite moldovenesti mari si mici.
Pictura manastirii Cetatuia constituie o adevarata creatie artistica. Pictori precum fratii Mihai si Gheorghe Dima, originari din Turcia. In documente istorice se mai pomeneste si de doi pictori localnici Stefan zugravul si Nicolae zugravul cel batran. Pictura are elemente compozitionale specifice, ca de exemplu Viata si Martirajul Sfantului Ioan Botezatorul si 23 de scene din Acatistul Maicii Domnului. Fosta casa domneasca a fost transformata in muzeu, iar staretia si sala gotica in care functiona o tipografie de limba greaca inca sunt prezente si pot fi vizitate. Speram ca v-am convins sa vizitati aceasta manastire. Nu plecati la drum inainte de a verifica vremea Iasi, si in limita timpului disponibil mai puteti vizita si alte manastiri sau alte obiective turistice din zona.
Orar de vizită: Joi 08:00-23:00, Luni, Marti, Miercuri, Vineri, Sambata, Duminica 8:00-12:00. |
|
Date de contact: Strada Cetatuia, nr 1, localitate Iasi, judet Iasi. |