- Este în Targu–Neamt, Județ Neamt
- Construit în perioada domniei lui Petru Musat (1374-1391)
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Ctitor/Autor: Petru Musat
- Cod monument Istoric: NT-II-m-A-10707
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: nu sunt
Cetatea Neamtului a fost una dintre cele mai fortificate si mai sigure cetati din istoria Moldovei, aceasta datorandu-se si pozitiei strategice. Cetatea Neamt este o veritabila cetate medievala care se gaseste pe strada Arcasului din Targu Neamt, in Judetul Neamt. A fost construita in perioada domniei lui Petru Musat (1374 – 1391). Acest obiectiv turistic se poate vizita zilnic intre orele 9 si 19. Este situata aproape de varful cel mai inalt al Culmii Plesului si face parte din categoria monumentelor medievale de valoarea exceptionala din Romania.
Cetatea Neamtului a fost una dintre cele mai fortificate si mai sigure cetati din istoaria Moldovei, aceasta datorandu-se si pozitiei strategice. A fost prezenta si in multe evenimente marcante de-a lungul istoriei. Numele i se trage de la raul care trece pe sub poala muntelui si de la care si-au luat numele si orasul si manastirea din apropiere, iar mai apoi chiar si judetul si chiar orasul Piatra care devine Piatra-Neamt.
Epoca de glorie a cetatii corespunde domniei marelui domnitor Stefan care a domnit intre anii 1457 – 1504, care fiind un conducator si organizator militar de exceptie realizeaza importanta si rolul fortificatiilor in cresterea capacitatilor de aparare a tarii. Acesta intareste cetatile mostenite de la inaintasii sai si construieste unele noi, astfel intraga Moldova fiind strajuita de un puternic sistem defensiv.
In vremea lui Stefan cel Mare lucrarile la cetate au constat in suprainaltarea vechilor ziduri ale cetatii, ridicarea celor 4 bastioane ale curtii exterioare si construirea podului in forma de arc, ce se sprijina pe 11 piloni de piatra. Cu aceste intarituri, cetatea Neam face fata asediului impus de catre Mohamed al II-lea dupa lupta de la Valea Alba – Razboieni, din anul 1476.
Cetatea Neamţ a fost redată circuitului turistic naţional şi internaţional la 4 iulie 2009. Au fost amenajate 21 de încăperi, printre care sala de sfat şi judecată, sala armelor, închisoarea, camera de provizii, sala de mese, paraclisul etc. În unele camere este recreată atmosfera din vremurile trecute, când cetatea era locuită. În încăperea ce servea ca închisoare se află patru manechine imaginând răufăcători, legaţi cu lanţuri. De asemenea, nu trebuie sa ratati si alte obiective turistice pe care judetul Neamt le are de oferit. Cautati pe obiective turistice in Romania pentru a afla ce alte locuri, monumente, manastiri merita descoperite.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulti: 5 lei Copii: 3 lei Taxa foto-video: 10 lei |
Vară: 9:00 – 19:00 Iarnă: 9:00 – 17:00 |
Date de contact: Strada Arcasului, nr 1, localitate Targu Neamt, judet Neamt. |