- Este în Durau, Județ Neamt
- Construit în anul 1830
- Poartă Hramul Buna Vestire
- Deschis turiștilor fara taxă de vizitare.
Manastirea Durau se in statiunea balneoclimaterica Durau, in estul muntilor Ceahlau, iar la aproximativ 5 kilometri de manastire se afla cascada Duruitoarea…
- Cod monument Istoric: NT-II-a-B-10607
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: nu sunt
- Sărbătoare anuală: 25 Martie
Manastirea Durau se in statiunea balneoclimaterica Durau, in estul muntilor Ceahlau, iar la aproximativ 5 kilometri de manastire se afla cascada Duruitoarea, de la care se spune ca si-a luat si numele.
Aceasta manastire are obstea formata din maici si hramul ei este Buna Vestire.Biserica actuala este ridicata pe locul unde a fost un vechi schit de maici ce era prezent inca de la inceputul veacului al XVII-lea. Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi, transforma in anul 1802 schitul de maici in aceasta manastire de calugari.
Constructia bisericii actuale a fost inceput in anul 1830 de cantre protosinghelul Gavril care a preluat egumenia pe timp de 10 ani. Biserica a fost terminata in anul 1835. La inceputul secolului al XIX-lea in jurul bisericii s-au construit mai multe case calugaresti, care in mare majoritate au fost demolate pentru a face loc statiunii ce inflorea in anul 1970.
Schitul de atunci a fost ridicat la rangul de manastire datorita lui Gheorghe Panu, un cunoscut om politic, gazetar si jurist si cu ajutor financiar primit de la stat pe vremea ministrului Spiru Haret. Manastirea este desfiintata si devine biserica de mir in anul 1959 si revine la a fi manastire abia in anul 1989 ca schit de calugari, iar in anul 1991 devine manastire de maici cu o obste de 20 de maici, aduse de la Manastirea Varatec.
Pridvorul bisericii este pictat de pictori amatori in anul 1835, iar pronaosul, naosul si altarul au ramas nepictate pana in anul 1935, doctorul Paul Gotcu cu ajutorul credinciosilor, au impodobit interiorul bisericii cu pictura in ceara, lucrare ce a fost executata de studenti absolventi ai Academiei de Arte Frumoase din Iasi printre care si Corneliu Baba. Studentii au fost calauziti de dascalul lor Nicolae Tonitza. Va recomandam sa vizitati Iasiul la pas pentru a-i suprinde cat mai bine atmosfera si, bineinteles, sa consultati in prealabil vremea Iasi.
In partea stanga a bisericii este pictat Ceahlaul, Athosul romanesc. Pastorii sunt infatisati in costumele populare ale taranilor moldoveni. Pe bolta se afla pictat Hristos Pantocrator – Dreptul Judecator – inconjurat de cei patru evanghelisti: Matei, Marcu, Luca si Ioan.
Frumoasa pozitie a schitului singuratic de la poalele muntelui Ceahlau a atras si adapostit numeroase personalitati ale vietii politice, literare si cultural-artistice ca: Mitropolitul Veniamin Costache, Emil Garleanu, N. Gane, Alexandru Vlahuta, Barbu Delavrancea, Caragiale, Aurel Baesu, Mihail Sadoveanu, care au gasit aici in multe vacante linistea sufleteasca.
Date de contact: Durau, comuna Ceahlau, judet Neamt. |