- Este în Cracoani, Județ Neamt
- Construit în anul 1466
- Poartă Hramul Buna Vestirea si Izvorul Tamaduirii
- Deschis turiștilor fara taxă de vizitare.
In biserica se afla o icoana a Maicii Domnului, care este cunoscuta ca facatoare de minuni…
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: nu sunt
- Sărbătoare anuală: 25 Martie
Schitul Horaicioara, se afla situata in judetul Neamt si se ajunge la locas din drumul national 15c ce leaga localitatile Piatra Neamt si Targu Neamt, in dreptul localitatii Dobreni, prin localitatea Negresti si Poiana, in comuna Cracaoani la un kilometru de Manastirea Horaita si are hramul „Buna Vestire”. Anul zidirii este 1466 si ctitorul este Arhimandritul Chiriac.
La porunca Voievodului Stefan cel Mare, Arhimandritul Chiriac, construieste prima biserica a locasului. Aceasta mica bisericuta este construita din lemn. In ziua de astazi pe locul unde s-a aflat altarul bisericutei este pusa o lespede din piatra care dateaza din anul 1937 si a fost facuta cu cheltuiala a doi soti din comuna Metocul Balan din judetul Neamt.
Schitul este amplasat intr-un cadru natural pitoresc si apartine canonic si administrativ de Manastirea Horaita, care a fost infiintata la trei secole dupa schit. Acuala biserica a schitului a fost ridicata din piatra, in anul 1968 de catre Arhimandritul Ermoghen Buhus, devenit staret al manastirii si a fost sfintita la data de 20 octombrie.
De atunci si pana astazi biserica si chiliile au trecut prin mai multe renovari si lucrari de restaurare multumita egumenilor care s-au succedat la conducerea schitului. Catapeteasca bisericii este facuta in stil gotic si de dimensiuni reduse si a fost confectionata cu putin inainte de anul sfintirii bisericii (1868).
In biserica se afla o icoana a Maicii Domnului, care este cunoscuta ca facatoare de minuni. In urma rugaciunii insistente facute de monahilor batrani ce vietuiau in perioada staretiei Arhimandritului Ermoghen intre anii 1837 – 1877, s-a petrecut o minune, Maica Domnului a facut sa izvorasca apa dintr-o stanca aflata cam la 50 de metri de biserica schitului. Acest izvor are darul de a tamadui bolile sufletesti si trupesti ale credinciosilor, astfel s-a ales si al doilea hram al schitului „Izvorul Tamaduirii”.
Date de contact: comuna Cracaoani, judet Neamt |
|
|