- Este în Mediaş, Județul Sibiu
- Datează din sec. XV-XVI
Complexul Arhitectural Franciscan este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Mediaş…
- Cod monument Istoric: SB-II-a-A-12438 ; SB-II-m-A-12438.02
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Ansamblul cuprinde două construcţii: biserica şi mănăstirea franciscană, reprezentative pentru stilul baroc. În jurul anului 1444, edificiile se aflau în administraţia călugărilor franciscani şi au fost transformate, pentru o vreme, în spital.
Complexul adăposteşte obiecte de valoare, precum tezaurul de la Pănade, un tezaur monetar alcătuit din 273 de monede, aparţinând secolelor II-I î.e.n., tezaurul de la Şeica Mică (cuprinde 348 monede romane), piese de ceramică populară din diferite perioade de timp şi diverse obiecte sculptate din epoca feudală.
Dintre cele două construcţii ce alcătuiesc Complexul Arhitectural Franciscan, biserica şi-a păstrat cel mai mult aspectul iniţial. Edificiul poate fi descris ca fiind o biserică-sală ce continuă spre est cu un cor deosebit de alungit faţă de proporţiile navei. Construcţia bisericii a fost finalizată, cu aproximaţie, între anii 1500 – 1515. În perioada 1500 – 1510 a fost ridicată şi mănăstirea din incinta complexului.
Reconstrucţia lăcaşului de cult s-a desfăşurat în anul 1742, când s-au adăugat şi elemente arhitecturale specifice stilului baroc. Cele două corpuri de clădiri ale mănăstirii au fost înălţate pe două niveluri, parter şi etaj, boltite semicilindric cu penetraţii sau în cruce, pe alocuri. Astăzi, construcţia găzduieşte colecţiile Muzeului Municipal.
Municipiul în care se află Complexul Arhitectural Franciscan este, în sine, un obiectiv turistic demn de a fi vizitat. Mediaş este al doilea oraş ca mărime din judeţul Sibiu şi una dintre cele mai vechi aşezări româneşti. Localitatea este poziţionată în bazinul mijlociu al râului Târnava Mare, la 39 km distanţă de Sighişoara, 41 km de Blaj şi 55 km de Sibiu, reşedinţa de judeţ.
Specific pentru Mediaş este modul de îmbinare a stilurilor arhitecturale gotice, renascentiste, baroc şi secession, ce dă naştere la peisaje colorate şi atractive. În localitate se aglomerează, totodată, numeroase obiective turistice, iar acestea oferă oraşului aspectul unui adevărat muzeu în aer liber. Aici poate fi vizitată Biserica fortificată Sfânta Margareta şi al său ansamblu valoros de picturi murale gotice, biserică unde-ar fi fost închis legendarul domnitor Vlad Ţepeş. Interesant este că ceasul din vârful turnului indică fazele lunii.
Alte locuri căutate de turişti sunt: cele cinci turnuri ale oraşului (Turnul Croitorilor, Turnul Trompeţilor, Turnul Clopotelor, Turnul Pietrarilor, Turnul Fierarilor), Casa Schuller, Turnul Forkesch (construit cu scopul de a apăra poarta de sud a oraşului; a fost ridicat între anii 1494-1534). La 18 km de „Ţara Vinului”, cum mai era denumit Mediaş, se găseşte staţiunea balneoclimaterică Bazna unde există izvoare de apă minerală bogate în săruri, nămol mineral şi sare de Bazna. La 10 km de Mediaş se află cetatea săsească Moşna, al cărei nume înseamnă nici mai mult nici mai puţin decât „vrabie”.