- Este în Mărăşeşti, Județul Vrancea
- Construit în 1916-1919
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Este un monument ridicat în cinstea eroilor căzuti în primul razboi mondial, cel mai mare monument de acest gen din tară, dar şi printre cele mai mari din Europa…
- Constructor/ Autor:
- Cod monument Istoric: VN-IV-m-A-06631
Pe frontispiciu stă scris „Întru slava eroilor neamului” amintind de luptele din vara anului 1917, desfăşurate la Mărăşeşti, când au pierit 480 de ofiţeri şi 21.000 de soldaţi români. Pe câmpurile de luptă de la Mărăşeşti armata romană a ţinut piept atacurilor armatei inamice, care voia să străpungă poarta Moldovei pe la Mărăsesti. Răspunsul trupelor romane a devenit istorie: „Pe aici nu se trece!”.
Monumentul a fost realizat între anii 1923-1938 după planurile arhitecţilor George Cristinel şi Constantin Pomponiu. Piatra de temelie s-a pus în data de 6 august 1923. În data 28 septembrie 1924 au fost inaugurate criptele în prezenţa Reginei Maria şi a unor personalităţi ale timpului. Lucrările s-au reluat după 12 ani, in anul 1936 şi au fost finalizate în data de 18 septembrie 1938.
Basoreliefurile „Cupolei Gloriei” au fost realizate de către Cornel Medrea şi Ion Jalea şi ilustrează momente din luptele de la Mărăşeşti. Pictura interioară a fost executată de Eduard Săulescu. Este o construcţie masivă în formă de piramidă in trepte, cu un contur octagonal neregulat. In mausoleu se află depuse rămăsiţele eroilor din peste 250 de mari unităţi ale Armatei Române.
În „Culoarul Cavalerilor”, alături de maiorul Grigore Ignat şi locotenentul Gabriel Pruncu, se află şi mormântul Măriucăi Zaharia, o fetiţă de 12 ani din comuna Haret care a ajutat armata romană, transmiţând din nucul aflat în spatele casei date despre înaintarea nemţilor, până în momentul în care a fost doborată de glonţul unui lunetist german.
În centrul mausoleului Mărăşeşti se află sarcofagul generalului Eremia Grigorescu, decedat la data de 21 iulie 1919, decorat cu Steaua României şi Ordinul „Sfântul Gheorghe şi Sfânta Ana” al Ţarului Rusiei şi fost Prim Cavaler al Legiunii de Onoare.
Incinta mausoleului Mărăşeşti mai adăposteste, într-o clădire separată, un muzeu al luptelor desfăşurate pe aceste locuri, care cuprinde fotografii şi diverse documente, armament şi echipament militar, precum şi obiecte personale ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, căzută în timpul luptelor desfăşurate pe valea Suşitei.
Se spune că Adolf Hitler ar fi fost puternic impresionat de mausoleu, în momentul în care aviaţia aliaţilor bombarda Valea Prahovei si ameninţa Moldova, încât ar fi cerut Mareşalului Antonescu să trimită la Mărăşeşti două subunităţi de antiaeriană care să apere momumentul.
Mausoleul este cel mai cunoscut obiectiv turistic din Vrancea, fiind vizitat de mii de oameni cu ocazia comemorării luptelor de la Mărăşeşti şi în momentul de faţă ar putea fi inclus pe lista UNESCO, alături de câmpul de bătălie de la Verdun.
Orar de vizită |
|
Luni-Duminica: 9:00-17:00 |
|
Date de contact: Şoseaua Naţională DN 2 Bucureşti-Focşani-Suceava -E 85, Mărăşeşti, judeţul Vrancea, Telefon: 0237/260574. |