- Este in Livezile, Județul Bistriţa-Năsăud
- Deschis pentru public pentru prima dată în 1998
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzeul Casa Săsească din localitatea Livezile oferă o imagine de ansamblu asupra civilizaţiei săseşti din partea de nord-est a Transilvaniei…
- Autor: s-a format având la bază colecţia de obiecte donate de Ion Rusu.
- Cod monument Istoric: BN-IV-m-A-01745
- Condiții de vizitare: conform programului
Muzeul este situat pe strada Dorolei nr. 154 în localitatea Livezile, la opt kilometri de oraşul Bistriţa (judeţul Bistriţa-Năsăud). Mai este cunoscut cu denumirea de „Muzeul de sub poartă” şi este o secţie a Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud. Muzeul Casa Săsească a fost deschis pentru public pentru prima dată în 1998 şi s-a format având la bază colecţia de obiecte donate de Ion Rusu. Aranajamentul obiectelor şi structura casei redau în totalitate caracteristicile tradiţionale ale civilizaţiei săseşti de pe teritoriul ţării noastre.
Sunt expuse aspecte din viaţa civilizaţiei săseşti din partea de nord-est a Transilvaniei: modul de organizare a gospodăriilor, stilul arhitectonic al caselor tradiţionale săseşti, unelte folosite în viaţa de zi cu zi, articole de port tradiţional. Un loc aparte îl ocupă ţesăturile de interior (păretare, ştergare, feţe de masă, acoperitoare de pat), piese de mobilier pictate cu motive tradiţionale (laviţă, masă, cuier, pat, dulap), dar şi obiecte din ceramică (între care soba din cahle).
Clădirea în care sunt afişate obiectele este ea însăşi un monument de arhitectură şi un monument istoric. Imobilul a fost construit de către familia Engler în ultimul deceniu al secolului al XIX-lea. Arhitectura şi designul clădirii sunt deosebit de atrăgătoare şi îmbie la vizită pe orice trecător din Livezile. Se evidenţiază la nivelul arhitecturii casei elementele săseşti, modul de dispunere a anexelor, masivitatea lor, pavajul din pietre de râu însemnate cu numele proprietarului şi anul în care imobilul a fost clădit.
„Casa Săsească” este alcătuită dintr-o gospodărie săsească integrală: casa, şura, grajdul. Cele din urmă adopostesc exponate grupate pe categorii funcţionale: râşniţe pentru măcinat cereale, hambare pentru depozitat, teascuri pentru stors strugurii, unelte, instalaţii pentru industria textilă casnică şi multe altele.
Comuna Livezile se află în apropiere de municipiul Bistriţa, pe drumul spre Pasul Tihuţa, din sud-estul Munţilor Bârgău (denumit şi Pasul Bârgău). Aici vei găsi numeroase alte obiective turistice şi monumente istorice precum: Biserica Evanghelică CA Livezile, Ansamblul rural Livezile (nr. 59 – 600), Ansamblul rural Dorolea (nr. 15 – 216), Biserica Evanghelică CA, azi Biserica Ortodoxă „Pogorârea Sf. Duh” Dorolea, Biserica de lemn „Sf. Arhg. Mihail si Gavriil” Dumbrava.
Ceva mai departe, în Pasul Tihuţa vei descoperi staţiunea turistică Piatra Fântânele şi Complexul Dracula. Pasul Tihuţa este străbătut de Drumul european E58 / drumul naţional DN17, ce leagă Bistriţa de Vatra Dornei, cea din urmă fiind un alt loc turistic absolut sublim.
Orar de vizită |
|
Vara: 10 – 18; Iarna: 9 – 17; Luni inchis. |
|
Date de contact: strada Dorolei nr. 154, localitatea Livezile, telefon: 0263.270109; 0720.199138 |
|
|