- Este în localitatea Breaza, Județul Prahova
- în Subcarpaţii Prahovei
- Altitudine: 450 m
Situată la intrarea în Valea Prahovei, Staţiunea balenoclimaterică Breaza este un popas turistic care generează nenumărate semne de exclamare…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: tot timpul anului
Staţiunea Breaza este relativ ferită de traficul intens de pe Valea Prahovei, beneficiază de un climat moderat, un aer pur şi puncte de agrement, câteva calităţi ce fac din oraş o destinaţie de top. Staţiunea este înconjurată de păduri de molid, brad, pin, fag, ce apar ca mici insule în zona de contact dintre dealuri şi munte (Podu Corbului, Dealul Cetăţii, Lazului. Sunt prezente, păşunile, fâneţele, acoperite de specii floristice specifice zonei subcarpatice. Dacă priveşti cu atenţie, e posibil să zăreşti: mistreţi, urşi, căpriori, cerbi, iepuri, fazani, guguştiuci, veveriţe, animale care populează împrejurimile oraşului, veveriţa fiind o prezenţă frecventă în parcul oraşului şi chiar în gospodării.
În oraş se poate intra din DN1 Bucureşti-Braşov sau se poate ajunge cu trenul pe traseul Bucureşti – Braşov până la gara Breaza ori haltele Nistoreşti şi Breaza Nord.
Clima este temperat-continentală, fără ceţuri, viscol sau geruri năprasnice, ianuarie fiind luna cea mai rece, iar iulie cea mai caldă. Aerul este puternic oxigenat şi ozonat (remediază depresiile, insomniile), umiditatea este moderată, iar temperatura medie nu depăşeşte 9 grade Celsius, toate acestea fiind condiţii favorabile atât pentru activităţile turistice, cât şi pentru efectuarea diverselor terapii: climatoterapia, helio şi aeroterapia. Cea mai importantă sursă hidrominerală pentru localitatea Breaza este izvorul sulfuros de sub dealul Cacova, ce are originea în valea pârâului Gurga-Cacova. Izvorul se încadrează în rândul apelor minerale, cu apă sulfuroasă, sulfatată, cloruro-sodică, calcică, şi prezintă o puritate ridicată. Apa izvorului poate fi folosită cu succes în cazul următoarelor afecţiuni (cură internă): enterocolite cronice nespecifice, afecţiuni ce necesită cură de colereză, deschinezii biliare, colecistite cronice, sechele postoperatorii pe căile biliare. Accesul până la sursă este anevoios.
Izvorul Sulfuros din Breaza de Jos se află în partea de sud a localităţii Breaza, iar accesul până la sursă este de asemenea anevoios. Caracteristicile apei din această zonă sunt asemănătoare cu cele regăsite în izvorul amintit anterior, însă componentele au valori mai mici. Apa izvorului din Breaza de jos este sulfuroasă, sulfatată, sodică, calcică hipotonă.
Izvorul Sărat din Valea Morii se află la o distanţă de 5 km spre vest faţă de centrul localităţii Breaza, iar accesul până la sursă este acceptabil, cu toate că izvorul îşi are sursa într-o zonă cu alunecări de teren. Apa şi din acest izvor este cloruro-sodică, sulfatată, bromurată, calcică, magneziană, hipertonă.
În centrul oraşului, la intersecţia străzii Colonel Popovici cu strada Victoriei se află şi un izvor cu apă sulfuroasă (la 10 minute din centrul oraşului). Calităţile terapeutice deosebite ale apelor fac din staţiunea balneoclimaterică permanentă un loc ideal pentru tratarea nevrozelor, surmenajelor, a bolilor cardiovasculare, respiratorii, hepatobiliare sau a anemiilor. Totodată în Breaza există: „Fundaţia Eden”, un centru de sănătate şi medicină preventivă, ce oferă, printre multe altele, proceduri de hidroterapie, aeroterapie, dar şi una dintre primele clinici pentru sugari înfiinţată de „Juna Cruce Rosie Americana”. În zonă vei descoperi nenumărate obiective turistice (ca de exemplu Conacul „Toma Cantacuzino” aşezat în parcul central al oraşului), dar şi numeroase locuri de petrecere a timpului liber.