- Este în Sighisoara, Județ Mures
- Construit în sec. al XIV-lea
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Turnul cu ceas este situat in partea de rasarit a platoului inferior al Cetatii Sighisoara. El a fost construit pentru a proteja poarta principala a orasului si pentru a gazdui Sfatul…
Turnul cu ceas din Sighisoara, judetul Mures, Transilvania, este parte a vechii cetati Seghes care este mentionata din anul 1191, ca fiind locuita, dar prima atestare documentara este din anul 1280 sub numele de Castrum Sex. In 1298 este mentionata denumirea germana Schespurch, iar in anul 1367 este numita „civitas” (oras), numele romanesc al orasului este atestat in scris din anul 1435. Sighisoara a patrin in romana pe filiera maghiara, fiind o adaptare din Segesvar ceea ce inseamna cetatea Seges.
Cetatea a fost cotropita in anul 1241, pe cand cetatea nu era fortificata, de catre tatari. Lungimea zidului de 950 de metri din jurul cetatii a fost construit in anul 1350. Acesta re inaltimea de 4 metri si in secolul al XV-lea a mai fost inaltat cu inca 3. A fost dotat cu 14 turnuri ce apartineau cate unei bresle si 4 bastioane, dar intre timp au mai ramas doar 9 turnuri 3 bastioane.
Intre anii 1431 si 1435, Vlad al II-lea Dracul a stat la Sighisioara, in asteptarea momentului prielnic de a urca pe tronul Tarii Romanesti. Vlad era stapanitorul regiunii in numele lui Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei. In aceasta perioada s-a nascut la Sighisoara Vlad Tepes. In anul 1514 sub conducerea lui Gheorghe Doja se raspandeste in Transilvania razboiul taranesc. In anul 1601 cetatea este atacata si pradata de trupele conduse de generalul Basta, apoi in anul 1603 ciumea decimeaza populatia cetatii. In perioada interbelica a fost resedinta judetului Tarnava Mare. Cele 19 bresle mestesugarilor din Sighisoara si-au primit primele statute in anul 1376, acestea avand la baza legi si obiceiuri mai vechi. Mestesugarii devin tot mai instariti si ajung sa aiba reprezentanti in sfatul cetatii. lucru care pana atunci era rezervat feudalilor. In anul 1884 breslele sunt desfintate deoarece isi pierdusera semnificatia.
Turnul este situat in partea de rasarit a platoului inferior al cetatii, el a fost construit pentru a proteja poarta principala a orasului si pentru a gazdui Sfatul. Avand dubla functie se explica grija cu care a fost construit avand aspect sever, dar si sarbatoresc. Turnul cu ceas a servit reuniunilor Sfatului si depozitarii arhivei si trezoreriei Sighisoarei.
Turnul a fost ridicat in secolul al XIV-lea si chiar mai tarziu, acesta fiind plin de pitoresc cu dubla sa amenajare defensiva ce controleaza accesul in cetate, cu metereze, drum de straja si galerii de tragere. Constructia are la baza o prisma dreptunghiulara, prezinta cinci nivele, care impreuna cu balconul si acoperisul in forma de piramida au o inaltime de 64 de metri. Acest edificiu a primit la inceputul veacului al XVII-lea un orologiu refacut in anul 1648 de catre Johann Kirschel, ce este prevazut cu statui de lemn de tei, inalte de 0,80 metri ce infatiseaza zeii pagani ce personifica zilele saptamanii: Diana, Marte, Mercur, Jupiter, Venus, Saturn si Soarele.
Actualul mecanism al ceasului este mai nou fiind executat la comanda speciala in Elvetia de firma Fuchs si instalat in Turnul cu Ceas la 1 aprilie 1906. In exterior ceasul este dotat cu doua cadrane uriase, de 2,40 metri diametru, pe fiecare fatada a turnului si figurine instalate in nise.
Orar de vizită |
|
15 Mai – 15 Sept: Marti-Vineri: 09:00 – 17:30
|
|
Date de contact: Piata Muzeului, nr. 1, localitate Sighisoara, judet Mures, nr. telefon 0265.771.108 |