- Este în Sibiu, Județul Sibiu
- A fost inaugurat în anul 1972
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
Muzeul de Istorie a Farmaciei din Sibiu este o raritate în cadrul muzeografic românesc şi european…
- Cod monument Istoric: SB-II-m-A-12128
Muzeul a fost inaugurat în anul 1972 în oraşul unde a funcţionat prima farmacie de pe teritoriul ţării, atestată documentar în anul 1494. Înfiinţarea muzeului în Sibiu este motivată şi de faptul că în acest spaţiu s-a dezvoltat o bogată tradiţie a activităţii farmaceutice.
Clădirea care adăposteşte astăzi Muzeul de Istorie a Farmaciei se află în centrul istoric al Sibiului, în Piaţa Mică, şi constituie un monument istoric de arhitectură, cu elemente gotice şi renascentiste. Imobilul datează din anul 1568 şi a adăpostit una dintre cele mai vechi farmacii sibiene înfiinţată în jurul anului 1600 şi denumită „La Ursul Negru”.
Colecţiile muzeului însumează peste 6600 de piese, ce constituie mărturii valoroase pentru evoluţia medicamentaţiei şi a tehnicilor farmaceutice pe durata a trei secole şi jumătate.
Expoziţia permanentă este organizată pe tiparul unei farmacii clasice, ce include oficina şi laboratorul, la care se adaugă holul truselor medicale şi un sector dedicat homeopatiei. Această împărţire are ca scop principal conturarea unei imagini cât mai clare şi cuprinzătoare asupra modului în care funcţiona o farmacie în trecut, dar şi o imagine asupra instrumentarului farmaceutic şi a evoluţiei acestuia.
Oficina reprezintă sectorul tradiţional al unei farmacii, cu funcţia de prezentare a medicamentelor. Mobilierul încăperii a fost executat la Viena în 1902 şi a decorat, iniţial, farmacia sibiană „La Vulturul Negru”.
Sunt expuse în această încăpere: vase farmaceutice din lemn, ceramică, faianţă, porţelan, sticlă, mojare din fontă sau bronz, balanţe şi alte sisteme de cântărire vieneze. Dintre acestea, cel mai vechi obiect este un mojar din bronz, ce datează din 1597.
Piesele îmbină caracteristicile estetice cu cele practice. Se remarcă, din acest punct de vedere, borcanele din lemn din secolul XVIII pictate cu simboluri alchimice.
În altă ordine de idei, laboratorul reprezintă sectorul principal al activităţii farmaceutice şi ilustrează, prin obiectele prezentate, complexitatea activităţii de elaborare a medicamentelor, de asemenea, în strânsă corelaţie cu evoluţia domeniului.
Aici vei remarca, în mod sigur, balanţa farmaceutică din secolul al XVII-lea, cu greutăţi din fier şi piatră ornată, unul dintre cele mai vechi obiecte ale colecţiei. Pe masa de receptură este expus şi pilularul din secolul al XVIII-lea, un dispozitiv utilizat la prepararea pilulelor. Tot din colecţia laboratorului fac parte: balanţe de diferite tipuri, mojare din bronz, fontă, marmură, maşini de zdrobit şi de pulverizat, piese pentru tablete şi supozitoare, percolatoare pentru obţinerea de tinctiuri şi plante medicinale, recipiente ceramice şi metalice, creuzete, mensuri din cositor, site, filtre, sticlărie de laborator.
O altă colecţie interesantă este cea din secţia de Homeopatie, ce cuprinde peste 2900 de piese. Între acestea se numără truse şi flacoane cu preparate homeopate, preluate de la vechea farmacie sibiană cu nume diafan: „La Înger”.
Orar de vară (21.03 – 21.10): Marţi – Duminică: 10 – 18
Luni şi prima zi de marţi din fiecare lună: închis
Casa se închide la 17.15
Orar de iarnă (21.10 – 21.03): Miercuri – Duminică: 10 – 18
Luni şi Marţi: închis
Casa se închide la 17.15
Date de contact: Piata Mica Nr. 26, Sibiu, Tel. +40 269 218191