- Este în Agapia, Județul Neamţ
- Pe dealul Filiorul
- Altitudine: 550 m si 650 m
- Deschis turiștilor fara taxă de vizitare.
- Cazare în împrejurimi
Rezervaţia Forestieră Codrii de Aramă din judeţul Neamţ este un obiectiv turistic de o frumuseţe inegalabilă şi pe care orice suflet de poet s-ar îngrămădi să-l descrie…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: preferabil toamna şi vara
Aria naturală protejată se află pe dealul Filiorul din comuna Agapia, la o altitudine cuprinsă între 550 m şi 650 m. Ocupă o suprafaţă de aproximativ 21 ha şi este alcătuită în principal din goruni seculari la care se adaugă alte 300 de specii de plante de o frumuseţe rară. Dealul este străjuit de pârâul Filioara, cu pâlcuri de răchiţişuri şi mici mlaştini cu rugină şi izmă. Pajiştea din jur este „populată” de păiuş roşu şi iarba vântului.
În Rezervaţia „Codrii de Aramă” există arbori cu vârste de până la 135 de ani, dar şi specimene mai tinere. Aria se învecinează cu o altă pădure de notorietate în Neamţ: Pădurea de Argint, unde pot fi admirate exemplare de mesteacăn cu vârste de peste 100 de ani şi, la fel, de o frumuseţe incontestabilă. Pădurea se află pe terasa inferioară a pârâului Topolniţei şi se întinde pe o suprafaţă de 2,4 ha.
Sfatul nostru este să vizitezi zona în anotimpul de toamnă, ca să te delectezi din plin cu paleta de culori de pe dealuri. Locuri de cazare pot fi găsite în pensiunile din împrejurimile localităţii Agapia, pe raza căreia se află cele două monumente ale naturii. Rezervaţia Forestieră Codrii de Aramă şi Pădurea de Argint fac parte din Parcul Natural Vânători Neamţ, alături de următoarele arii naturale protejate: Rezervaţia de stejar Dumbrava/ Pădurea Dumbrava şi Rezervaţia de zimbri şi faună carpatină Dragoş Vodă.
Cea dintâi este situată între Valea pârâului Neamţ şi cea a pârâului Nemţişor şi ocupă o suprafaţă de 56,6 ha. Este o rezervaţie de tip forestier alcătuită în principal din stejari seculari. Arboretul este compus din speciile Quercus robur, Quercus daleschampii, Carpinus betulus, Prunus avium, Acer campestre, Fagus sylvatica şi Pyrus pyraster.
Rezervaţia de zimbri şi faună carpatină Dragoş Vodă se află pe raza comunei Vânători Neamţ, în apropiere de Mănăstirea Neamţului şi de drumul naţional 15. Primele exemplare de zimbri au fost aduse în acest spaţiu în 1970 şi botezate: Rarău, Roxana şi Raluca.
În 1974, Rarău, Roxana şi Raluca au fost prezentaţi publicului şi în filmele „Fraţii Jderi” şi „Ştefan cel Mare – Vaslui 1475”. Astăzi, rezervaţia mai găzduieşte, în afară de zimbri, şi cerbi carpatini: cerbi lopătari, căpriori, vulpi, bursuci, iepuri, urşi, lupi şi specii de păsări.
Parcul Natural Vânători Neamţ a fost constituit în anul 1999 şi demarcat la o suprafaţă de 30.818 hectare, dintre care peste 26.300 hectare fond forestier. Se regăseşte în partea nordică a judeţului Neamţ şi adăposteşte valori naturale, culturale şi istorice.
Diversitatea obiectelor protejate determină automat obiective de administraţie diverse legate de specificul local şi conforme cu principiile managementului ariilor protejate. Parcul ocroteşte, între limitele lui, o mare varietate floristică şi faunistică, admirată la nivel naţional şi nu numai.
Contact: Sat Văratec, Comuna Agapia , 617010, Judetul Neamţ, Romania
Şef administraţie, investiţii: 0233/206001
Economist, Educaţie & Comunităţi: 0233/206002
Biodiversitate, Zimbru, Turism: 0233/206003