De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că la această mănăstire a fost pictată Icoana Maicii Domnului, în prezent aflându-se pe Muntele Athos. Există şi o legendă conform căreia se spune că s-a pictat singură în anul 1863.
- Este în Iasi, Județ Iasi
- Datare: 1853
- Poartă Hramul Duminica Tuturor Sfinților Atonului
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Biserica Bucium a fost ctitorită la sfârșitul sec. al XIX-lea, istoria ei fiind legată de ridicarea schitului românesc “Prodromul” din Sfântul Munte Athos, în anul 1853, de către Ieroschimonahii Nifon și Nectarie…
- Cod monument Istoric:
- Trasee amenajate: nu
- Sărbătoare anuală: în duminica a doua de după Rusalii
Aceștia sunt și ctitorii bisericii Bucium, care s-au hotărât să o ridice pentru a veni în ajutorul călugărilor români de pe Sfântul Munte. Locul (un teren de 4,1 ha) pe care a fost ridicată biserica a fost donat de Grigore Alexandru Ghica al II-lea, alături de suma de 3000 de galbeni. Lăcașul avea un plan platrulater, fără turn-clopotniță deasupra pronaosului, și a fost Metoc al Schitului “Prodromul” până în anul 1918, fiind cunoscută și sub numele de “Conacul Bucium”.
Astfel că perioada de înflorire a avut loc între anii 1950-1977, când a fost extinsă, iar interiorul pictat de pictorul Vascu, într-un stil tradițional autohton de inspirație bizantină.
Date de contact: Strada Păun nr. 14, Iaşi, judeţ Iaşi, nr. telefon: 0232.236.485. |