De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este unul din lăcaşurile de cult din Moldova care te impresionează prin simplitatea sa!
- Este în Mirosloveşti, Județ Iaşi
- Construit în 1756
- Poartă Hramul Cuvioasa Paraschiva din Mirosloveşti
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Declarată monument istoric, biserica de lemn din Miroslovești își începe istoria în anul 1756, fiind ridicată de trei meșteri, Stan, Miron și Toader, menționați într-o inscripție de pe portalul de la intrare…
- Cod monument Istoric: IS-II-m-B-04205
- Trasee amenajate: nu
- Sărbătoare anuală: 14 octombrie
Biserica de lemn poartă hramul “Cuvioasa Paraschiva” și a fost ridicată în stilul bisericilor de lemn moldovenești, cu plan longitudinal și abside laterale. Biserica este ridicată pe o temelie de piatră, cu pereți înalți din bârne de stejar, prinse între ele cu cuie din lemn. Interiorul este împărțit în pridvor, tindă, navă și altar.
Pridvorul este deschis și sprijinit pe patru stâlpi subțiri și sculptați de stejar. La exterior, biserica de lemn este înconjurată în partea de jos de un brâu în funie dublat de o undă a apei peste talpă, la mijloc de un brâu împletit, iar în partea superioară, sub acoperiș un brâu format dintr-un rând de cruci cioplite în relief și un rând de ocnițe.
Pronaosul, naosul şi altarul sunt vopsite în culoarea albastru închis, iar bolţile sunt decorate cu steluţe şi reprezentări ale „Sfântului duh”. Piciorul mesei de altar, tăiat sub forma unui picior de potir, este făcut din truchiul de la copacul care se află acolo.
Catapeteasma este pictată în acelasi stil în care a fost realizat elementul decorativ dintre naos şi pronaos. Pictura acestor elemente este originală, ele fiind refăcute în sec.al XIX lea. Icoanele datează din sec.al XIX lea, pe unele din ele fiind inscripţionate numele donatorilor, cât și anul donării.
Date de contact: sat Mirosloveşti, judeţ Iaşi. |