- Este la 8 km de Oradea, Județ Bihor
- Altitudine: 155 m.d.m
Băile Felix este cea mai mare stațiune balneo-climaterică din țară cu regim permanent, fiind situată în partea de nord-vest țării, in județul Bihor, la 8 km de Oradea și 22 de km de vama Borș…
- Trasee amenajate: nu
- Trasee marcate: nu
Se situează pe locul doi, după litoralul Mării Negre, în privința numărului locurilor de cazare din România. Stațiunea are un climat continental, moderat, cu ierni blânde și veri temperate cu influență mediteraneană. Conform vechilor documente, izvoarele termale din Băile Felix au fost descoperite în urmă cu peste 1000 de ani de către un călugăr pe nume Felix, parohul mănăstirii Sanmartin, de la care vine și numele stațiunii, și care s-a ocupat de organizarea primelor așezăminte pentru tratament. Acest lucru s-a petrecut între anii 1711-1721, iar așezămintele au fost denumite „Baia lui Felix”. În anul 1885, se captează un izvor nou, cu temperatura de 49°C.
Băile Felix sunt cunoscute pentru tratarea diverselor afecțiuni reumatismale, neurologice, ginecologice, iar bazinele medicale dispun de instalații pentru electroterapie, hidroterapie, aerosoli, masaje, împachetări cu parafină și noroi, saună, piscine acoperite şi în aer liber, săli de gimnastică medicală, precum și alte operațiuni specifice tratamentelor balneare.
Apele termale din Băile Felix sunt de mai multe tipuri, cum ar fi oligotermale, radioactive, cu continuț de sulf, sulf, calciu, sodium etc., cu o temperatură ce variază între 20 și 49 grade Celsius. Băile Felix pune la dispoziție în jur de 7000 de locuri de cazare, bazine de înot, ștranduri acoperite sau în aer liber, precum și locuri pentru activități de relaxare, precum săli de jocuri mecanice, terenuri de sport, cinematograf etc.
Ştrandul Felix dispune de un toboganul cu cinci piste, terenuri de mini-fotbal și volei care, cu siguranță, vă vor ajuta să vă relaxați. Ştrandul Apollo dispune de patru bazine, trei exterioare si unul acoperit, fiind deschis tot timpul anului. Ştrandul Padiș dispune de trei bazine, cu o temperatură a apei ce variază între 31-35 grade Celsius.
Dacă doriți să evadați din monotonia zilnică, să scăpați de forfota orasului în Băile Felix se poate practica și turism de relaxare. Printre atracțiile statiunii se numără, bineînțeles, floarea de lotus, descoperită în anul 1789 și care poate fi admirată toată perioada anului, broaștele testoase și specia tropicală de pești supranumită Roșioara lui Racoviță. În ceea ce privește obiectivele culturale, pot fi vizitate și admirate Capela de la Haieu, Clădirea Sanifarm, care este fosta mănăstire din secolul al XII lea, Biserica Greco-Catolică etc.
Dacă sunteți o persoană activă, puteți vizita Avenul de la Betfia sau Avenul Hudra Bradii care poate fi găsit pe Dealul Somleului, rezervația naturală Pârâul Peta din Băile 1 Mai, renumit pentru trei specii naturale protejate: Nymphaea Lotus Thermalis, peștele Roșioara lui Racoviță și melcul Melanopsis Parreyssi, din epoca glaciară.