- Este în Monor, Județul Bistriţa-Năsăud
- Aproape de marginea sud-vestică a Munţilor Călimani
Vulcanii noroioşi de la Monor, cunoscuţi şi sub numele de „La Gloduri” este o rezervaţie de tip geologic, cu aspect sci-fi…
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: preferabil cu ajutorul unui ghid si cu echipament special pentru zone mlăştinoase, cu infiltraţii de gaz metan.
Rezervaţia se află în judeţul Bistriţa-Năsăud, pe teritoriul administrativ al comunei Monor, la 42 km de oraşul Bistriţa şi aproape de marginea sud-vestică a Munţilor Călimani. Ocupă o suprafaţă de 2 hectare la confluenţa pâraielor „Pârgului” şi „Luţului” şi se prezintă ca o arie mlăştinoasă, cu vulcani noroioşi stinşi şi parţial activi, formaţi din sedimente atribuite Miocenului (marne, gresii, argile).
Vulcanii noroioşi sunt o serie de formaţiuni create de gazele naturale de la mare adâncime (gaz metan) şi care ies la suprafaţă printr-un strat de argilă. Formaţiunile se combină cu apa (apă de infiltraţie, apă sărată de zăcămînt) şi formează la suprafaţa solului mici cratere vulcanice de diferite dimensiuni, înconjurate de zone mlăştinoase, implicit de vegetaţie adaptată la condiţii de umiditate şi de salinitate.
Activitatea vulcanilor se înteţeşte în perioadele cu ploi abundente şi cu degajări intense ale gazelor. Din punct de vedere tectonic, regiunea este alcătuită dintr-o succesiune de anticlinale şi sinclinale dintre care unele anticlinale sunt purtătoare de gaz metan. Mai exact, vulcanii apar ca urmare a factorilor naturali, de eroziune. Aceştia acţionează asupra anticlinalelor purtătoare de gaze şi înlătură sedimentele de la suprafaţă, ajungînd în cele din urmă la faliile care taie stratele impermeabile.
Gazele ies prin aceste deschideri şi antrenează la suprafaţă apele superficiale infiltrate în adâncime. Pe de altă parte, apele dizolvă marnele şi dau naştere unui noroi fluid ce se revarsă în jurul punctelor de ieşire şi formează conuri de noroi, asemeni unor vulcani în miniatură. Gazele scot la suprafaţă noroiul fluid, apa de infiltraţie şi apă sărată de zăcământ.
Aşa cum am menţionat anterior, revărsările de noroi şi de apă au dus nu numai la formarea de conuri, ci şi de la apariţia unei suprafeţe mlăştinoase cu vegetaţie şi faună specifică. Aici există diferite specii vegetale, dintre care unele sunt indicatoare de umiditate şi de salinitate moderată: Phragmites communis, Inula salicina, Equisetum palustre, Achillea millefolium, Lzcopus europaeus, Mentha arvensis, Deschampsia caespitosa, Polzgonum aviculare. Fauna este reprezentată de: Libelula depressa, Calopterix virgo,Tetigonia viridis, Caliptamus italicus, Carabus ulrichi, Cantaris fusca, Culez pipiens, Ostrina nubilalis, Vanessa sp., Vespa germanica şi speciile rare: Henlea jutlandica şi Marionina argentea.
Dacă te hotărăşti să poposeşti în zonă, află că poţi ajunge aici plecând din Bistriţa pe DN17. După aproximativ 10 km drumul se întretaie cu DJ 154, ce duce până la Monor. Vulcanii noroioşi se află în partea de sud-vest a localităţii. Pentru vizitarea lor ai nevoie de un echipament special şi de o extradoză de grijă pentru mediu.