- Este în comuna Pietroasa, judeţul Bihor
- Rezervaţie naturală de tip mixt
- Înființare: 1981
- Deschis/Închis turiștilor, fără taxă de vizitare.
Inclusă în Parcul Natural Apuseni, „Lumea Pierdută” este o rezervație naturală de tip mixt ce se întinde pe o suprafață de 39 ha și care ascunde o impresionantă rețea subterană de galerii ce se întind pe o lungime de 2500 m…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: parțial
Cu un nume apocaliptic, care provine de la pădurile virgine care acopereau cândva platoul carstic, dar care în prezent au fost reduse în mod simțitor, rezervația „Lumea pierdută” poate fi accesată prin două avene, avene, Gemănata și Avenul Negru, care de altfel, sunt unice în patrimoniul carstic românesc.
Avenul Gemănata are o înălțime de 92 m, fiind împărțita de un pod natural în două cavități, fapt ce i-a dat și numele, și o adâncime de 96 m. În interiorul avenului se găsesc bușteni prăbușiti și gheață, în special în anotimpul rece. Avenul negru are o înălțime de 79 m și o adâncime mai mare decât cea a avenului Gemănata, de 119 m. Gura avenului este similară unei guri de pâlnie cu un diametru de 50 m.
Pentru cei care doresc să viziteze platoul „Lumea Pierdută”, există un traseu, care se poate face pornind de la Cabana Padiș, precum și din campingul Glăvoi, care se află mai jos de Cabana Padiș și este un punct de pornire către multe trasee din zona Padiș. Dacă alegeți prima variantă, durata de traseu este în jur de 2 ore și jumătate, cu un grad de dificultate redus și marcat cu cruce galbenă. A doua variantă durează tot în jur de două ore și jumătate, iar gradul de dificultate nu este ridicat, la un moment dat intrându-se pe traseul marcat cu cruce galbenă.
Traseul poate fi parcurs vara, cât și iarna, recomandat cu echipament adecvat anotimpului.
Căi de acces: Oradea – Beiuş – Sudrigiu – Pietroasa. |