- Este în satul Căpățânenii Pământeni, comuna Arefu, județul Argeș
- Construit în anul 1453
- Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Ctitor: Vlad Ţepeş
- Condiții de vizitare: în sezonul estival
Cetatea Poenari se află la o distanță de 27 km de Curtea de Argeş, pe platoul din vȃrful Muntelui Cetatea, la care se ajunge urcȃnd cele 1.480 de trepte de beton, o „mică” încercare pentru turişti. A fost construită de Vlad Țepeș pentru a servi drept fortăreață impotriva atacurilor otomanilor, dar și ca reședință secundară. Forma cetății este una alungită, cu ziduri de o grosime de 2-3 m, fiind ridicată direct pe stâncă, folosindu-se în acest sens o tehnică bizantină veche. Prezintă 5 turnuri, 4 rotunde și unul prismatic.
Cetatea Poenari a fost pentru prima dată mentionață într-un document emis de Ludovic al V-lea în anul 1453. De-a lungul vremii, a mai fost consemnată şi sub denumirile de „Cetatea lui Ţepes Vodă” sau „Cetatea lui Negru Vodă”. Cetatea Poenari îți oferă o panoramă de vis, asupra munților Făgăraș, Iezerului şi Păpuşii.
Cetatea a fost ultima dată renovată între anii 1969 şi 1972, cȃnd s–au consolidat şi înălțat zidurile şi s-au construit cele 1480 de trepte care permit vizitarea acesteia.
De-a lungul urcuşului prin pădure, există şi cȃteva puncte de popas, cu băncuțe. Sunt amplasate şi două plăcuțe care te informează în legătură cu numărul de trepte parcurse/cȃte au mai rămas.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Taxe intare: 5 lei – adulti; 2 lei – copii, studenti, pensionari |
În sezonul estival, luni-duminica: 9.00-18.00 |
Cai de acces: La Cetatea Poenari se poate ajunge cu maşina prin DN7C (Transfăgărăşan) Piteşti – Curtea de Argeş – Vidraru sau, din partea opusă, cu acces dinspre DN1, din judeţul Sibiu, în apropierea comunei Cârţa. |