- Este în satul Sub Piatra, comuna Sălciua, judeţul Alba
- Unitate geografică: rezervaţie geologică
- Descoperită in 1984
- Deschisă turiștilor fără taxă de vizitare.
Situată în nord-vestul Munților Trascău (compartimentul Bedeleu), în satul Sub Piatra, comuna Sălciua, peştera Poarta Zmeilor este una dintre cele mai vechi peșteri din Munții Trascăului, situată la o altitudine de aproximativ 1.150 m…
- Traseu marcat: crucea rosie
Denumirea peșterii vine este dată de numele podului natural aflat la 15 m de intrarea în peșteră și cunoscut sub numele de Poarta Zmeilor. O altă denumire a peșterii Poarta Zmeilor este Peştera de la Groşi. A fost descoperită în anul 1984 de membrii clubului Polaris Blaj, care s-au ocupat și de cartarea ei. Procesele care au stat la baza formării peșterii au fost cele de eroziune, coroziune și dizolvare a rocilor de calcar. Peștera are o lungime de 125 m cu o intrare care se face printr-o deschidere relativ scundă cu un diametru de sub 2 m. De aici, vizitatorul este introdus prin numeroase săli și coridoare, o sursă de iluminat, precum și un echipament adecvat fiind indispensabile.
Comorile peșterii sunt stalactitele, stalagmitele, draperiile, depunerile de montmilch, de culoare albă sau galbenă la origine, acum înnegrite de humusul care se pare că a ajuns în apele de infiltrație. De asemenea, o mare importanță o au și curgerile parietale, podeaua peșterii fiind acoperită cu stalacmite tubulare și gururi. În tavanul ei se dezvoltă numeroase hornuri.
Căi de acces: pe DN 75 Turda-Campeni, pȃnă în centrul localităţii Sălciua de Jos, apoi pe DC 130 şi pe o potecă marcată cu cruce roşie (acces dificil).