De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este situat într-un cadru pitoresc, într-o regiune colinară şi ascunde povesti fantastice!
-
Este în Zetea, Județ Harghita
-
Construit în 1912-1914
-
Poartă Hramul „Înălţarea Sfintei Cruci”
-
Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: deschis turiștilor tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 14 Septembrie
Biserica Romano-Catolică din Zetea este situată în satul cu acelaşi nume, la doar 10 km de municipiul Odorheiul Secuiesc. Se află pe Drumul Judeţean 138, un drum bine întreţinut care face legătura între Odorheiul Secuiesc şi Gheorghieni. Regiunea colinară oferă peisaje minunate, caracterul pitoresc al zonei fiind completat de satele mici, dintre dealuri, cu casele construite în stil secuiesc. Biserica a fost construită între anii 1912-1914 şi este cunoscută drept cea mai mare biserică din regiune. În satul Zetea, pe Dealul Desagului (Dealul Cetăţii) se afla o veche cetate la altitudinea de 801 m, intre platoul vulcanic Harghita şi Dealurile Tarnevei. În această cetate se afla o biserică construită în 1772. De aici provine altarul construit în stil baroc al Bisericii Romano-Catolice din Zetea.
Odată ajunşi în satul Zetea, turiştii pot descoperi împrejurimile prin diverse trasee. Oportunităţile de petrecere a timpului liber în această zonă sunt diverse, în apropiere aflându-se Barajul de la Subcetate, alte lacuri pentru pescuit sportiv, trasee amenajate pentru drumeţii pe munte etc. Biserica din Zetea reprezintă chiar punctul de plecare pentru un asemenea traseu, până la Cabana Harghita Mădăraşi; traseul are însă un grad ridicat de dificultate, chiar şi pe timp de vară.
Descoperind satul Zetea cu punctul central pe Biserica Romano-Catolică, turiştii pot învăţa şi despre meşteşugurile tradiţionale din zonă. Porţile de lemn sculptate în stil secuiesc se întâlnesc în toată regiunea şi sunt extrem de frumoase.
Date de contact: Strada Principala, nr. 270, Zetea, Jud. Harghita; Telefon: +40 266 241 119. |