De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un loc deosebit din punct de vedere peisagistic, dar mai ales din punct de vedere paleontologic.
- Este în județul Dâmboviţa
- Unitate geografică: Munţii Bucegi
- Altitudine: 1100 metri
- Deschis/ turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Locul Fosilifer Plaiul Hoţilor este o zonă de abrupturi calcaroase, considerată monument al naturii pentru descoperirile paleontologice ce au fost făcute aici…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: echipament montan adecvat
Locul Fosilifer Plaiul Hoţilor face parte din Parcul Natural Bucegi şi se află în culmea Plaiul Hoților, o prelungire a masivului Păduchiosul. Culmea se regăseşte în partea sud-vestică a orașului Sinaia, lângă drumul național DN71 ce leagă județul Dâmbovița de Prahova.
Plaiul Hoţilor se întinde pe o suprafaţă de 6 hectare şi se află la 1100 metri altitudine. Reprezintă o zonă de abrupturi calcaroase, cu formațiuni de flișuri cretacice stratificate, iar pe direcţia vest-est a rezervaţiei se pot observa roci argilo-marnoase de culoare cenușiu-gălbui, urmate de marne tari și conglomerate tilloide, cu blocuri mari de calcare și șisturi marno-argiloase cu inserții de calcit. Acestea conţin bogate depozite de faună fosilă, cu organisme ce trăiau acum zeci de mii de ani în acest areal, care s-au păstrat intacte.
În blocurile de calcar de Stamberg în care s-au găsit aproximativ 250 de specii de fosile. Între acestea putem menţiona 80 de specii de bivalve, 60 de specii de gasteropode, specii lamelibranhiate, decapode, cefalopode, branhiopode, corali, hidrozoare şi spongieri.În formaţiunile de fliş cretacic poate fi întâlnită specia Lamellaptychus angulocostatis, iar în formaţiunile de roci mai moi se găseşte Phylloceras Tethys (amonit de talie mică). Rocile din această zonă păstrează şi numeroase fosilele vegetale ce se amestecă printre fosilele de origine animală, alcătuind un areal unic prin bogăţia datelor oferite cercetătorilor.
Rezervaţia Naturală Locul Fosilifer Plaiul Hoţilor a fost declarată arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a III-a IUCN prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000 (privind aprobarea Planului național de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate).
Fauna Rezervaţiei Geologice Plaiul Hoţilor este, în mare parte, asemănătoare cu cea a Rezervaţiei Plaiului Domnesc. Însă, prin prezenţa celor 250 de specii, devine cea mai importantă rezervaţie paleontologică din Parcul Natural Bucegi.