- Este în Zimnicea, Județ Teleorman
- Unitate geografică: Câmpia Boian
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Datare: secolele IV-I î.Hr.
- Descoperire: 1871
- Origini: geto – dacice
Cetatea de la Zimnicea este considerată cea mai veche cetate geto-dacică cunoscută până în prezent în Muntenia…
- Trasee amenajate: da
- Cod Monumet Istoric: TR-I-m-A-14233
- Altitudinea: 48 m
Aşezarea geto-dacică de tip davă de la Zimnicea datează din secolele IV – I î.Hr. şi are o suprafaţă totală de 9.3 ha. Este o zonă protejată ce se găseste la 1.2 km vest de centrul oraşului Zimnicea, în punctul „Dealul Cetăţii”. Cetatea de la Zimnicea era fortificată cu un val de pământ şi şanţ de apărare. Istoricii cred că acesta etse cetatea depre care scria Arrianus că a fost distrusă de generalul lui Alexandru Macedon, Lisimachos, în timpul expediției sale împotriva tribalilor, în anul 335 î.Hr.
Descoperirile arheologice de la cetate au scos la iveală urme ale locuirii terenului încă din Paleoliitic. Din Epoca Bronzului s-au descoperit o necropolă şi ceramică neornamentală. Din prima Epocă a Fierului s-a găsit ceramică protodacică de secol VI-V î.Hr. Cea mai bogată şi mai interesantă locuire a fost în a doua Epocă a Fierului, aici rămânând unelte, podoabe, monede de argint, arme.
Potrivit descoperirilor, la geto-dacii practicau olăritul, făcând vase mari şi mici, lucrate cu mâna sau la roată, pentru uz gospodăresc sau decorative. Ca obiecte decorative, cele mai multe sunt rozete, cu motive florale sau animale.
Necropolele plane şi tumulare, pline cu urne de incineraţie, sunt situate în punctul „Câmpul Morţilor”. Acest punct este la nord de cetatea dacică, la 400 m V de oraş.
Se ştie că, în timpul stăpânirii lui Burebista din perioada 70-44 î.Hr, cetatea s-a aflat sub tutela lui. Îar în 11-12 d. Hr., aşezarea a fost distrusă definitiv de generalul roman Sextus Aelius Catus, care a mutat aproximativ 50.000 de geţi din nordul în sudul Dunării. Apoi, după retragerea aureliană, peste Zimnicea – la fel ca în restul Câmpiei Române – au trecut vizigoţi, huni, slavi, pecenegi, cumani, tătari. După perioada migratorilor, Zimnicea s-a dezvoltat într-atât, încât este amintită de izvoarele bizantine din secolele X-XI. Inclusiv cercetările arheologice atestă continuarea locuirii zonei, în ciuda migraţiilor. Din această perioadă s-au descoperit unelte, obiecte de uz casnic, vase cu specific local, monede de bronz sau aramă, ceramică lucrată cu mâna. Zimnicea era un important punct în care a înflorit comerţul, deoarece drumul care lega Centrul Europei de Balcani trecea pe aici. Aşa că, negustorii vindeau animale, cereale, cărnuri, vin, podoabe, îmbrăcăminte, mirodenii, ceară şi multe altele.
Zimnicea devine oraş românesc, atestat pentru prima oară în 1385, în jurnalele de călătorie ale unor pelerini creștini, Peter Sparanou și Ulrich Tennstadt, ce trecuseră Dunărea pe la Sviștov la Zimnicea la întoarcerea lor de la Ierusalim. În timpul dacilor se numea Zimnidava, devenit în 1385 Dezimnikos. În 1791, Zimnicea avea 116 case, iar în 1835 – 531.
La 5 aprilie 1837, capitala Teleormanului s-a mutat la Zimicea pentru un an de zile. Din cauza neînțelegerilor dintre boieri și negustori, capitala este mutată la Turnu Măgurele. Din 1860, Zimnicea a devenit punct de vamă. În timpul războiului de independență (1877 – 1878), a fost sediul de campanie al trupelor rusești care luptau în Bulgaria împotriva Imperiului Otoman. Şi tot în timpul războiului de independență a fost reședintă de județ pe o perioada de 3 luni.
În primul război mondial, trupele Imperiului German au trecut Dunărea pe la Zimnicea, efectiv distrugând frontul românesc din Muntenia. În timpul celui de-al doilea Război Mondial, Zimnicea a fost ocupată de trupe germane.
Cutremurul din 1977 a distrus aproape 90% din oraş, fiind necesară reconstrucția sa din temelii.Zece ani mai târziu, noua infrastructură se deteriorase puternic datorită lucrărilor de slabă calitate. Multe clădiri începute acum 20 de ani, au rămas până în ziua de azi neterminate, astfel că zone întregi din Zimnicea sunt încă nelocuite.
Adresa: str. Cetăţii, Zimnicea, judeţul Teleorman.