- Este în Mănăstirea – Sfântul Gheorghe, comuna Brida, Județul Timiş
- Construită în 1793-1794
- Poartă Hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
Mănăstirea sârbească Sfântul Gheorghe adăposteşte de peste 500 de ani trei mari valori ale ortodoxiei: o icoană făcătoare de minuni, un fragment din craniul Sfântului Gheorghe şi o bucată din lanţul cu care a fost legat Sfântul Apostol Petru…
- Cod monument Istoric: TM-II-a-A-06262
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: îmbrăcăminte adecvată vizitării unui lăcaş de cult
- Sărbătoare anuală: Sărbătorirea Hramului, pe rit vechi, cu 13 zile după sărbătoarea de 23 aprilie
- Cult: ortodox
Şi biserica, şi satul sunt denumite „Sfântul Gheorghe” după o bucăţică de os de craniu, un fragment nepreţuit, al Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Mănăstirea este una dintre cele cinci pe care sârbii le au în România şi are o vechime de cinsi secole. Mănăstirea sârbească Sfântul Gheorghe a fost construită în forma actuală între 1793 – 1794. De-a lungul timpului, lăcaşul a trecut şi prin momente mai dificile, care au fost depăite cu ajutorul credinţei enoriaşilor.
În 1951, icoana care îl reprezenta pe Sfântul Gheorghe şi care era aşezată pe frontispiciul clădirii a fost distrusă. Icoana a fost înlocuită cu o reprezentare nouă, care domină intrarea spre biserică şi spre încinta mănăstirii.
Dar necazurile nu s-au oprit aici, în acceaşi perioadă, mănăstirea a fost ocupată de armată şi jefuită. Şi potrivit noului regim venit în România, edificiul nu a mai funcţionat ca biserică, ci a adăpostit birourile CAP-ului. Mai mult, pentru mai bine de douăzeci de ani, o parte din construcţiile care formează mănăstirea, au fost folosite ca depozite de furaje de către COMTIM. Cu toate acestea, cele trei bogăţii ale mănăstirii – icoana, craniul şi lanul – au fost protejate, fiind foarte bine ascunse. În ultima vineri a fiecărei luni, la Maslu – eveniment ce adună muţi credincioşi, atât sârbi, cât şi români – comorile sunt expuse enoriaşilor, în scopul vindecării lor. Oamenii spun că cel ce sărută moaştele Sfântului Gheorghe de aici, de la mănăstire, nu se va mai îmbolnăvi niciodată.
Mănăstirea sârbească Sfântul Gheorghe a fost restaurată în perioada anului 2011, lucrări care au repus în valoare picturile interioare, de o frumuseţe deosebită. Acestea păstrează şi astăzi o parte dintre frescele vechi. Clădirea a fost inclusă în patrimonuil naţional, pe Lista Monumentelor Istorice a judeţului Tiniş, cu codul TM-II-a-A-06262.
Sârbii îl sărbătoresc pe Sfântul Georghe după calendarul vechi, la 13 zile după ce ortodocşii români o fac. Fiecare sărbătoare reuneşte, în satul Mănăstirea, episcopi, preoţi, politicieni şi credincioşi sârbi veniţi chiar şi din alte ţări. Din această cauză, slujbele sunt ţinute în sârbă, maghiară şi română.
Acces: Din Bocşa spre Voiteg, pe DN58B, ajungi în comuna Brida. De aici, faci stânga în curba de la ieşirea din Brida spre satul Mănăstirea. Mănăstirea Sfântul Gheorghe va fi vizibilă la ieşirea din pădure.