De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un lăcaş de cult unic ce poate fi descoperit în oraşul Feteşti!
- Este în Feteşti, Județ Ialomiţa
- Construit în 1882
- Poartă Hramul „Adormirea Maicii Domnului”
-
Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: IL-II-m-B-14118
- Condiții de vizitare: deschis turiștilor tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 15 August
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Feteşti, Judeţul Ialomiţa, este un frumos lăcaş de cult ortodox. Construit în 1882, edificiul a fost ridicat de localnici, după planurile arhitecţilor Constantin Gheorghiu şi Gheorghe Filip.
Stilul caracteristic este cel renascentist. Faţada este înaltă şi de formă triunghiulară, având două ferestre mai mici, frumos ornamentate. Tot aici se poate observa emblema cu data terminării construcţiei, „1882 august 13”, cu puţin înainte de ziua când se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, de unde şi hramul bisericii. Colţurile din partea frontală sunt de forma octogonală şi se prelungesc dincolo de acoperiş, sub aspectul unor turle în miniatură. Tot de forma octogonală sunt şi turlele mari, de lemn.
Pictura interioară a fost realizată la scurt timp după terminarea construcţiei, între anii 1883-1884, de către pictorii Mihai Dragomirescu şi A. Teodorescu. La aproximativ un secol după, între 1862-1864, turla principală a fost refăcută şi tot atunci s-au repictat scenele din această de către artiştii V. Caraman şi C. Tudor. Lucrările au fost concretizate cu ajutorul financiar al enoriaşilor.
Culoarea care domină lăcaşul de cult este albul, întreg edifiul fiind tencuit şi văruit în alb. Extrem de impunătoare este catapeteasma, sculptată în lemn de brad şi care adăposteşte şase rânduri de icoane. Altarul este foarte spaţios. La fel este şi pronaosul, despărţit de doi stâlpi rotunzi, pe care se sprijină cafasul.
Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” merita a fi văzută de către oricine vizitează oraşul Feteşti întrucât acesta are multe obiective ascunse, cum este şi cazul acestui lăcaş de cult inclus pe Lista Monumentelor Istorice a Ministerului Culturii şi Cultelor.
Date de contact: Strada Constantin Brâncoveanu, nr. 11, Feteşti, Jud. Ialomiţa |