De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că adăposteşte cavoul unui om politic important român, Prim-Ministrul primului Guvern al Principatelor Unite, Barbu Catargiu!
- Este în Maia, Județ Ialomiţa
- Construit în 1778
- Poartă Hramul „Adormirea Maicii Domnului”
-
Deschis turiștilor cu taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: IL-II-m-A-14139
- Condiții de vizitare: deschis turiștilor tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 15 August
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Maia, Judeţul Ialomiţa se remarcă prin legătura cu familia Catargiu. Localitatea este accesibilă pe cale rutieră, fiind situată la doar 25 km de Urziceni, în apropiere de DN 1D. Lăcaşul de cult ortodox datează de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, când familia Filipescu a înfiinţat o reşedinţă boierească în această zonă. Moşia boierească, reprezentată de biserică, conac, parc, a fost ulterior cumpărată de familia Catargiu.
După moartea omului politic Barbu Catargiu, soţia sa, Ecaterina Barbu Catargiu, restaurează biserica în anul 1862 în memoria sa. Barbu Catargiu a rămas în istoria naţională ca Prim-Ministrul primului Guvern al Principatelor Unite, vreme de câteva luni (22 ianuarie 1862-8 iunie 1862), când a fost asasinat la ieşirea din Parlamentul României. În interiorul bisericii, pe hol, se găseşte o cruce de lemn despre care se spune că a fost trăsnită de pe biserică în timpul unei furtuni, chiar în ziua când Barbu Catargiu era asasinat la Bucureşti. Tot în aceeaşi încăpere, se poate observa un sicriu în miniatură pe un soclu de marmură, unde este păstrată îmbrăcămintea omului politic. În pronaosul bisericii, în partea dreaptă, se află un monument funerar din marmură albă, iar în partea stânga este intrarea către subsol, unde a fost amenajat cavoul primului prim-ministru şi al familiei sale.
Structura bisericii este de cărămidă şi are formă de navă, cu intrarea printr-un pridvor închis. Ferestrele au ancadramente de piatră, prevăzute cu grătare de fier, ce sunt lucrate manual. Frumoasa catapeteasmă este sculptată în lemn de stejar şi datează din anul 1862. Lucrările pentru pictura interioară, realizate în tempera, au fost conduse de pictorul Vasile Blendea în anii 1952 şi, ulterior, în 1974.
În fostul parc ce a aparţinut moşiei boiereşti a fost amenajat în 1996 un muzeu, denumit „Aşezământul de artă şi cultura religioasă de la Maia-Catargi”. Ansamblul muzeal cuprinde parcul, ruinele conacului şi biserica. Colecţia muzeului este reprezentată în mare parte de donaţiile familiei Catargiu către biserică: icoane de lemn (secolele XVIII-XIX), icoane realizate prin alte tehnici (sticlă, medalion, cromolitigrafie), cărţi rare, veşminte preoţeşti.
Orar de vizită |
Luni: închis Marți–Sâmbătă: 09.00–17.00
Duminică: 10.00–16.00 |
Date de contact: Strada Castelului, Sat Maia Catargi, Jud. Ialomiţa; Telefon: +40243.230.054 |