De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un minunat lăcaş de cult ortodox cu influenţe neobizantine, inspirat de faimoasa biserică Sfântă Sofia din Istanbul.
- Este în Timișoara, Județ Timiș
- Construit în 1932-1936
- Poartă Hramul „Naşterea Maicii Domnului”
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Condiții de vizitare: deschis turiștilor tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 8 Septembrie
Parohia Ortodoxă Română Iosefin îşi ia numele de la cartierul cu acelaşi nume din Timişoara, fiind înfiinţată în anul 1921 datorită demersurilor întreprinse de Iacob Marian şi Emanoil Ungurianu. Biserica Parohială a fost construită ulterior, între anii 1932-1936, construită după planurile arhitectului Victor Vlad şi sfinţită de către preotul paroh Ioan Imbroane cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”, pe data de 8 septembrie.
Din punct de vedere structural, edificiul urmează stilul tradiţional mănăstiresc, având clopotniţa construită separat. Influenţa neobizantina se răsfrânge asupra aspectului exterior, prin elemente precum contraforturi şi cupola, prin forma sa, biserica fiind proiectată după modelul faimoasei biserici Sfânta Sofia din Istanbul. Dimensiunile bisericii sunt, de asemenea, impresionante: cupola are înălţimea de 24 metri, iar clopotniţa 33 metri, nava are suprafaţa de aproximativ 200 m2, unde pot fi găzduite până la 1000 de persoane.
Impresionant este spaţiul interior al bisericii decorat în stil „fresco bono”, întrucât şi acesta a fost inspirat după maiestuoasa biserică din Istanbul. Artiştii care au realizat pictura murală au fost Catul Bogdan şi Ioachim Miloia, urmând ca aceasta să fie restaurată de Anastasie Demian şi Victor Jurca. Piesele de mobilier din lemn de tei şi de stejar, iconostasul şi candelabrul au fost sculptate de Ştefan Gajo şi Ştefan Novac. Podeaua a fost realizată din marmură albă de Rușchița şi marmură roz.
Grandoarea bisericii a fost şi mai mult evidenţiată odată cu înfiinţarea unui parc în curtea acesteia. Aici se găsesc busturile celor cinci ctitori ai lăcaşului, realizate de sculptorul Aurel Gheorghe Ardeleanu şi dezvelite odată cu prăznuirea hramului bisericii din 2007, respectiv 2008.
Orar de vizită: Luni – Sambata 08:00 – 13:00 | |
Date de contact: Piaţa Alexandru Mocioni, nr. 9, Timişoara, Jud. Timiş; Telefon: +40256.493.699; +40744.873.135 |