De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este un edificiu impunător prin dimensiunile sale şi unic prin bogăţia şi varietatea ornamentelor sculpturale ale catapetesmei.
- Este în Roman, Județ Neamţ
- Construit în 1615
- Poartă Hramul „Sfinţii Voievozi”
-
Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: NT-II-m-B-10667
- Condiții de vizitare: deschis turiștilor tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 8 Noiembrie
Biserica „Sfinţii Voievozi”, supranumită şi Biserica Albă Domnească, domină centrul oraşului Roman prin masivitatea sa. Lăcaşul a fost construit în 1615 de către domnitorul Ştefan II Tomsa şi interesant este faptul că, în 1695, spătarul Vasile Cantacuzino a reconstruit biserica în aceeaşi formă, în urma unei surpări de teren.
Structural, biserica are un plan clasic treflat, cu absidele laterale semicirculare, încadrate de contraforturi ce se ridică până la cornişă. Zidurile sunt masive, realizate din piatră, cu dimensiuni impunătoare: grosime 1,5 metri şi înălţime 14 metri, depăşind celelalte biserici din Roman. În pisania de la intrare sunt menţionaţi ctitorii bisericii, iar în partea superioară se află stema imperială a Cantacuzinilor – maiestuosul vultur bicefal purtând coroana imperială.
Lăcaşul de cult este unic în toată regiunea Moldovei prin catapeteasma sa. Aceasta a fost realizată din lemn masiv de stejar, sculptat cu motive vegetale: ghirlande de flori şi ciorchini încărcaţi cu viţa de vie cu struguri. Dimensiunile impresionează la rândul lor: 8,2 metri lungime şi 9 metri înălţime. Pe lângă ornamentele sculpturale, catapeteasma se remarcă şi prin dinamismul cromatic al picturilor realizate de Ludvig Braner.
Biserica a fost conservată până în prezent din punct de vedere arhitectural şi structural. În apropiata vecinătate a bisericii se află turnul-clopotniţă, care a fost demolat în perioada comunistă şi reconstruit mai aproape de clădirea lăcaşului, în vederea sistematizării oraşului prin ridicarea de noi locuinţe. Din materialele iniţiale s-au păstrat doar cele care formau acoperişul.
Date de contact: Strada Veronica Micle, nr. 17, Roman, Jud. Neamţ |