De ce să vezi acest obiectiv?
Pentru că este unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult ortodox din Oradea.
- Este în Oradea, Județ Bihor
- Construit între 1768-1779
- Poartă Hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”
-
Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Cod monument Istoric: BH-II-m-B-01032
- Condiții de vizitare: deschis turiștilor tot timpul anului
- Sărbătoare anuală: 8 Noiembrie
Biserica Ortodoxă „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Oradea, supranumită şi Biserica Velenţa, reprezintă unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult ortodox din reşedinţa de judeţ a Bihorului. Construit între anii 1768-1779, edificiul a fost ridicat pe amplasamentul unei biserici de lemn, ce îndeplinea un rol important în secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea – era fosta catedrala episcopală.
Actuala clădire a fost construită după planurile inginerului austriac Schultz, însă fără turn. Turnul a fost adăugat în anul 1864, când au fost conduse lucrări de reparaţie după incendiul din 1836. Aspectul, atât interior, cât şi exterior, a fost modificat în anul 2004, la ultima renovare a bisericii. Atunci s-a luat decizia ca auriul să domine spaţiul interior şi galbenul, zidurile exterioare.
Stilul arhitectural caracteristic bisericii este barocul. Structura bisericii este definită de un plan dreptunghiular, cu altar semicircular şi turn cu secţiune pătrată, înalt de 50 metri. Pe laturile turnului există ferestre laterale, terminate în partea superioară în semicerc, deasupra cărora se afla câte un orologiu.
Există icoane valoroase ce dataza din 1787, adăpostite în altar şi cor. Cea mai admirată pictură este cea care cuprinde scenele: răstignirea, Sfinţii Cosma şi Damian, Sfânta Fecioară cu pruncul în braţe. În interiorul lăcaşului se găseşte un iconostas cu 49 de icoane şi trei uşi cu inscripţii în limba greacă. Amvonul adăposteşte nouă icoane de ierarhi. Alte icoane din secolul al XVIII-lea pot fi admirate în spaţiul altarului şi al corului.
Orar de vizită: Luni – Sambata 8.00 – 10.00 |
|
Date de contact: Strada Bacalbaşa Anton nr. 6, Oradea, Jud. Bihor |