De ce sa vezi acest obiectiv?
Schitul Doamna din Piatra Neamț este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Moldova, aflându-se printre vechile biserici ce fac parte dintr- un patrimoniu neprețuit, de creație și suflet românesc.
- Este în Piatra Neamț, Județul Neamț
- Construit în anul 1790
- Poartă Hramul „Sf. Apostoli Petru şi Pavel”
- Sărbătoare anuală: 29 iunie
- Condiţii de vizitare: tot timpul anului
Schitul Doamna a fost ridicat în anul 1790 de către ieromonahul Mitrofan, însă istoria vorbește despre existența unuia mai vechi, fondat în secolul al XVI lea de soția lui Petru Rareș.
Constructia se evidențiază tocmai prin simplitate și dimensiunile reduse, zidurile sale fiind însă foarte puternice datorită grosimii de peste 1 m, ridicate după planul obișnuit treflat, cu absidele bine conturate, având la exterior câte trei faţete plane îmbinate în unghi. Şi ferestrele din altar și naos au dimensiuni reduse, având grilaje de metal la exterior.
Se remarcă turnul clopotniţă, situat în partea vestică a bisericii. Deși nu este înalt, are trei ferestre mari şi acoperiş în formă de mitră arhierească.
La fel de spectaculoasă este și pardoseala –lucrată integral din ciment mozaicat, material folosit şi la realizarea celor două medalioane cu Apostolii Petru şi Pavel. De reținut că biserica nu a fost zugrăvită niţial nici la exterior, nici la interior.
Catapeteasma se remarcă prin gama de motive sculpturale, caracteristice stilului neobizantin, armonizate cu elemente decorative preluate din arta populară a Văii Bistrița. În registrul superior găsim icoane zugrăvite direct pe scânduri, iar la bază, icoanele detașabile.
Ies în evidență atât motivele vegetale pe care le găsim cu precădere pe suprafața ușilor împărătești, cât și chipurile sfinților pictate foarte expresiv de Mihai Zugravu.
În favoarea ipotezei vechimii lăcașului pledează cu succes și cărțile liturgice care s-au păstrat, cele mai vechi fiind de la 1760-1785:o Evanghelie tipărită la Iași în 1762 cu o însemnare cu litere chirilice, un Octoih editat în 1774 și un Triod apărut în 1784 la Râmnic.
Sursa foto: cniptpiatraneamt.ro
Date de contact: Piatra Neamț, pe malul drept al Bistriței (în zona numita „Peste vale”), judeţ Neamț.