De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Predeal și din județul Brașov, un monument istoric și un reper al credinței, ce completează pitorescul peisaj și frumusețea naturală a locului.
- Este în orașul Predeal, Județul Brașov
- Construit în 1818-1819
- Poartă Hramul „Nașterea Maicii Domnului”
- Deschis turiștilor pentru vizitare
- Sărbătoare anuală: 8 septembrie
Mănăstirea Predeal se găsește la poalele munţilor Clăbucet într-o zonă idilică, aproape de locul din care izvorăşte Prahova și a fost ridicată în 1818-1819, în locul unui fost schit din lemn datând din anul 1744 și care purta hramul Sfântului Nicolae, o veche biserică ce dăinuie și astăzi.
Declarată monument istoric în 1919, Mănăstirea Predeal a fost prima așezare din această zonă, în prezent funcționând ca lăcaș pentru maici și având hramul Nașterea Maicii Domnului, prăznuită de credincioși la data de 8 septembrie.
Prima biserică din lemn a fost ctitorită de Ioanichie Ieromonahul care în anul 1774, a primit terenul de la boierul Grigorie Buzoianu, ridicând aici un schit, unde în 1819 este construită biserica din piatră și cărămidă.
În perioada 1835-1841, în vremea starețului Ghenadie, s-a construit a doua biserică având hramul Nașterea Maicii Domnului, iar de-a lungul vremii, s-au făcut numeroase reparații și îmbunătățiri, mai cu seamă cele din 1863.
Şi în primul razboi mondial bisericile au suferit mari stricăciuni, dar au fost renovate ulterior. Deși biserica nouă a Nașterii Maicii Domnului a fost renovată în întregime și pictată în frescă în 1957, mănăstirea Predeal a fost închisă în 1958 de regimul comunist.
Totuși, construcţiile ridicate cu mare trudă de-a lungul vremii au rezistat, pentru că din 1993 străvechea mănăstire a fost redeschisă, de data aceasta din grija unor măicuţe, rămânând lăcaș de maici, așa cum o găsim și astăzi.
Din punct de vedere arhitectural, biserica mănăstirii este realizată în stilul bizantin, fiind ridicată din piatră de la Muntele Caraiman. Se remarcă picturile ce o împodobesc, ce poartă iscălitura meșterului Nicolae Zugravul, fresce murale foarte valoroase. Dar și catapeteasma, care impresionează prin elementul unic: cele două uși și nu trei, cum era normal.
Despre biserica veche Sfântul Nicolae putem adăuga faptul că este o construcție mică, în formă de cruce, cu altarul luminat dinpre est, catapeteasma din zid gros și toate ferestrele din altar, naos și pronaos, din lemn, duble cu grilaj metalic la mijloc. Se remarcă brâul de sub streașină, format din două rânduri de cărămizi profilate cu dinți de ferăstrău. Renovată în întregime în 1957, biserica a fost pictată în tehnica fresca de pictorul Iosif M. Vasu.
Alte elemente surprinzătoare sunt clopotnița, situată la vest de biserică și construită în 1927 și gangul de intrare în incinta mănăstirii, pictat în 1976 cu frumoase scene biblice care impresionează pe credinciosii ce-i trec pragul. Dintre scene se remarcă: întâlnirea Maicii Domnului cu Elisabeta, Buna Vestire, Nașterea Maicii Domnului, Sfântul Ierarh Nicolae eliberându-i pe cei trei nevinovați de la moarte, Sfântul Ierarh Nicolae în corabie potolind vânturile.
De reținut că la Mănăstirea Predeal a luat fiinţă şi prima şcoală din localitate, într-una dintre chilii, din preocuparea stareţului Pantelimon, care s-a ocupat personal de educaţia copiilor din Predeal până spre sfârşitul secolului al XIX-lea, când a fost ridicată o clădire dedicată special învăţământului, considerată a fi prima şcoală din oraş.
Schitul Predeal, adăpostit la poalele munţilor de intemperiile vremii, a reuşit să supravieţuiască şi să crească la rangul de mănăstire, fiind reclădit şi extins până la ansamblul de chilii şi biserici de astăzi.
Date de contact: Str. Manastirii nr. 12 orașul Predeal, Județul Brașov/ pr. Teofil Serban Tel: 0723300050.