- Este în Cluj-Napoca Județ Cluj
- Datare: 1920
- Trasee amenajate: da
- Bilet intrare: da
Gradina Botanica din Cluj Napoca este denumita dupa Alexandru Borza, calugarul greco-catolic, protopop onorar al Clujului si botanist, întemietorul geobotanicii în Romania….
Gradina are pe teritoriul ei mai mult de 10.000 de specii de plante din toata lumea si este structurata pe mai multe sectoare: ornamental, fitogeografic, sistematic, economic si medicinal. Flora si vegetatia romaneasca sunt reprezentate prin plante din campiile transilvanene, Muntii Carpati, Banat si altele. Una dintre atractiile principale este Gradina Japoneza care are un parau si o casuta in ce amintesc de stilul japonez. O alta atractie este Gradina Romana, cu vestigii arheologice din vechea colonie romana Napoca si plante cultivate ce domina agricultura contemporana romaneasca.
Cand vremea Cluj este insorita, ce poate fi mai frumos decat o evadare intr-o lume a verdetii, departe de zgomotul cotidian si cladiri, strazi si aglomeratie. Odata cu infiintarea primelor universitati, gradinile de plante medicinale existente pe langa manastiri au intrat in subordinea acestora devenind treptat adevarate gradini botanice, în care stiintele botanice cu diferitele lor ramuri au devenit discipline de studiu. Dupa infiintarea universitatii maghiare de la Cluj, in anul 1872, catedrei de botanica i s-a atasat o gradina mare, ce a fost organizata in parcul daruit de contele Miko si care mai tarziu a devenit gradina botanica.
In anul 1910-1912, s-a cumparat ca despagubire pentru gradina muzeului un terent excelent pentru o noua Gradina Botanica. Terenul fiind ondulat si accidentat era potrivit pentru cultivarea diferitelor plante si avea si o rara frumusete peisajera. Pe teritoriu se gaseau si cladiri pentru director, personal si gospodarie.
Sunt cumparate doua parcele vecine si astfel se intra în posesia pitorescului paraias al „tiganilor”. S-a castigat, prin schimb, un coltisor unde se îmbina doua confluente ale acestui paraias. Sunt construite trei podulete rustice si un pod mai mare peste acest parau. Pnetru numeroasele specii gradina botanica a fost evaluata ca una dintre cele mai prestigioase din lume.Relieful variat a permis aducerea de plante din muntii Caucaz, Balcani, Himalaya, dar si din zona Marii Mediterane.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Taxa intrare: 5 RON Abonament anual: 240 RON Abonament semestrial: 160 RON Abonament trimestrial: 80 RON Accesul este gratuit studentilor si angajatilor U.B.B in baza carnetului de student/legitimatie. Copii, elevii, studentii din afara U.B.B beneficiaza de 50% reducere. |
Iarna (15 sept. – 15 aprilie): 9:00 – 16:00 Vara (16 aprilie – 14 sept.): 9:00 – 18:00 |
Date de contact: Strada Republicii, nr. 42, localitate Cluj- Napoca, judet Cluj, nr. telefon 0264.592.152 |