- Este în Mihăileni, judeţul Sibiu
- Unitate geografică: Poduşul Transilvaniei
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Fără condiții de campare
Canionul Mihăileni este un monument al naturii, arie protejată geologică, ce oferă un peisaj deosebit…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: da
- Condiții de vizitare: echipament adecvat
Canionul Mihăileni, cunoscut şi sub denumirile de Mestecenii lui Drăgan sau Râpa lui Brod, se află în partea sud-estică a satului Mihăileni și reprezintă un defileu (vale îngustă) cu versanți abrupți, cu înălțimi de până la 20-25 m, desfășurați pe o distanță de 600 m, în malul stâng al Văii Calvei, creeați în urma eroziunii (spălare, șiroire) rocilor alcătuite din sedimente pliocene.
Rezervația naturală are o suprafață de 16 ha şi prezintă interes geologic și peisagistic. Aici se ajunge pe jos, prin albia seacă a râului. Vegetaţia este abundentă, iar canionul se ascunde după o asemenea barieră. Drumul către canion este indicat prin panouri.
Vegetaţia cuprinde arbuşti, tufişuri şi ierburim iar fauna – de mistreţ, iepure, veveriţă, dihor si alte rozătoare.
Canionul Mihăileni, deşi protejat de vegetaţia deasă, este ameninţat de surpare, din cauza stâncilor nisipoase, instabile. Autorităţile locale au încercat în anii ’80 să-l protejeze, prin lucrări care să stopeze colmatarea şi surparea albiei Clavei în procesul de şiroire, dar proiectele au fost abandonate.
Există şi o legendă care învăluie acest loc în mister. Se spune că aici era sălaşul puilor de lup, deoarece sătenii au găsit aici o formaţiune interesantă.
Acces: La un kilometru de Mihăileni, pe Valea pârâului Calva