- Este în Tanacu, Județ Vaslui
- Unitate geografică: Podișul Central Moldovenesc
- Altitudine: 200 m
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare.
- Interzisă camparea
Coasta Rupturile – Tanacu este o rezervaţie naturală floristică, de o importanţă deosebită şi care conservă specii rare…
- Trasee amenajate: da
- Trasee marcate: nu
- Condiții de vizitare: respectarea regulilor rezervaţiei. Nu rupeţi plantele!
Coasta Rupturile – Tanacu se situează într-o zonă de podiş, pe o suprafaţă de şase hectare, la 2 km în partea sud-estică a satului Tanacu. Rezervaţia reprezintă o zonă afectată de eroziunea apei și supusă de-a lungul timpului alunecărilor de teren. Aşa au ieşit la suprafaţă diverse specii floristice rare, fiind declarată rezervaţie naturală în 1973, reconfirmată prin Legea Nr.5 din 6 martie 2000. Este parte din reţeaua Natura 2000.
În 1957, suprafaţa a fost plantată cui salcân ca să nu se mai surpe, însă a fost defrişată, iar teritoriul folosit ca păşune. Are un climat de stepă, cu cernoziomuri, care oferă condiţiile necesare pentru dezvoltarea diferitelor specii floristice.
Vegetaţia este constituită din mai multe specii floristice rare, printre care: o specie de zambilă sălbatică (din genul Hyacinthella leucophaea), tufă lemnoasă (Caragna fructex L.), bărbișoară (Bothriochloa ischaeum), o specie de rușcuță (din genul Adonis x hybrida), cârcel (Ephedra distachya), hajmă păsărească (Allium flavum), belivalie sarmațiană (Bellivalia sarmatica), o specie de pălămidă din genul Cirsum cerrulatum, sparțetă (Onobrychis arenaria), stânjenel de stepă (Iris pumila), pintenoagă (Carthamus lanatus L.) sau luntricică (Oxytropis campestris).
Bogăţia floristică a rezervaţiei, cât şi semnificaţia fitogeografică a geofondului conferă staţiunii de la Tanacu un caracter de unicitate, de tezaur informaţional de mare valoare ştiinţifică.