De ce sa vezi acest obiectiv?
Pentru că este un superb parc în care cresc arbori din diferite zone ale planetei.
- Este în Arcalia, Județul Bistriţa-Năsăud
- Datare: sfârşitul secolului al XIX-lea
- Trasee amenajate: da
- Bilet intrare: da
Parcul Dendrologic Arcalia a fost făcut de către groful Bethlen, în secolul al XX-lea. Se întinde pe 16 hectare şi adăposteşte peste 150 de specii de arbori și arbuști din toată lumea…
- Condiții de vizitare: parțial, fără castel/ recomandată vizitarea primăvara
Parcul Dendrologic Arcalia se află în satul cu acelaşi nume şi este al doilea ca mărime din România, după cel de la Simeria. Parcul ne oferă şi un edificiu unic, aici fiind şi castelul contelui Bethlen.
Istoria locului începe în prima parte a secolului al XVII-lea, când înaintaşii grofului au construit frumosul castel, într-o combinaţie atipică de stiluri arhitecturale, predominant fiind cel mauro-bizantin. Această caracteristică îl face unic în ţară.
La sfârşitul secolului al XIX-lea, groful Bethlen, mare iubitor al naturii, a început să fie foarte grijuliu cu lucrările de amenajare şi extindere. În jurul reşedinţei sale a proiectat un parc a cărui amenajare a durat zeci de ani. A plantat arborii astfel încât culorile arborilor să încânte priviri indiferent de anotimp. Parcul a fost completat permanent cu plante, având şi o pepinieră. Groful era un profesionist care făcea inclusiv schiţe de amenajare, nota informaţii despre puieţi şi seminţe, data la care au fost plantate etc.
Amenajarea colţului de natură a durat până aproape de cel de-al doilea război mondial. Însă, în timpul războiului, armata sovietică a arestat familia şi a distrus castelul şi parcul. Au fost furate cărţi de valoare, lucruri preţioase şi au tăiat zeci dintre cei mai frumoşi copaci din parc, doar în câteva zile. După război, groful şi unul dintre fii săi mor şi sunt înmormântaţi în parc. Familia pleacă în străinătate, liar parcul ajunge pe mâinile Gostatului din Lechinţa, care taie şi alţi copaci şi face din castel depozit pentru cereale.
Între 1960 şi 1964, castelul găzduieşte tabere de pionieri. Apoi, proprietatea intră în posesia Universităţii Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, fiind folosită pentru cercetări şi seminarii. Timp de treizeci de ani, aici a fost Centrul de Cercetări Biologice şi Geologice. Parcul a fost refăcut. Din anul 2000 până în 2004, Castelul şi Parcul adăpostesc Centrul Regional al Francofoniei. Centrul de la Arcalia găzduieşte astăzi simpozioane ştiinţifice, seminarii, cursuri de vară, expoziţii, tabere de creaţie, dar este deschis şi vizitatorilor, care, însă, nu au acces în interiorul castelului, ci doar în parcul dendrologic.
Parcul include peste 150 de specii exotice şi autohtone, de interes forestier sau ornamental, printre care molidul caucazian, molidul argintiu, pinul de mătase, nucul american, salcâmul japonez, stejarul american penduculat, scumpia, liridendronul, oţetarul, teiul cu frunză mare, chiparosul de baltă, bradul balsamifer, magnolia, mărul japonez, arborele lalea sau teiul laciniat. Laturile parcului reprezintă alei tematice, cu diferite specii: Aleea de Molid, Aleea de Brad, Aleea de Carpen şi Aleea de Salcâm, iar în interior există alei de legătură şi Aleea Labirint.
Vizitarea acestui minunat parc este recomandată primăvara, mai exact prin aprilie-mai, când natura înfloreşte. Atunci vei putea admira din plin şi arbuştii cu flori albe şi roşii.
În fiecare an, Parcul Dendrologic Arcalia adună sute de turişti, el având o semnificativă valoare ştiinţifică, didactică şi turistică. Castelul este revendicat de urmaşii grofului, fiind în proces de retrocedare.
Preț intrare |
Orar de vizită |
Adulţi – 3 RON |
|
Date de contact: la 17 km vest de Bistrița, lângă satul Arcalia, pe Drumul Judeţean 172 G |
|
|