- Este în Timisoara, Județ Timiş
- Construit în 1912-1913
- Deschis turiștilor fără taxă de vizitare
Palatul Dauerbach este o clădire monumentală veche de 100 de ani, care se remarcă prin volumele masive şi amplasată chiar în centrul oraşului…
- Ctitor/Autor: Georg Dauerbach
- Cod monument Istoric:
- Trasee amenajate: da
- Condiții de vizitare: parțial
Palatul Dauerbach, cunoscut sub numele de „Palace” – care vine de la restaurantul de la parter, în trecut foarte popular – este unul dintre cele douăsprezece palate din patrimoniul istoric al Timişoarei. Palatul a fost ridicat între anii 1912-1913 după planurile arhitectului László Székely, pentru Georg Dauerbach. Edificiul este construit în stiulul Art Noveau si se află pe partea denumită „Corso”.
Timişoreanul Georg Dauerbach a făcut cerere la primărie, în 1911, pentu un teren de 2.273 metri pătraţi, specificând că vrea să fie în a doua parcelă dinspre teatrul Josefin. Terenul l-a costat la acea dată 250.000 de coroane. Arhitectul a realizat planurile edificiului cu apartamente de închiriat în acelaşi an, conform planurilor primăriei. Primăria avea un plan de urmabinsm în acea perioadă. Acest plan urmărea transformarea zonei într-una rezidenţială. Fiecărui cumpărător îi erau impuse construirea edificiului în maximum doi ani, prezentarea planurilor faţădei pentru aprobare – care trebuiau realizate în stilul arhitecturii de la început de secol – utilizarea anumitor materiale şi culori, forma şi maimea acoperişului, poziţia edificiului în teren.
Imediat ce clădirea a fost gata, a şi fost dată în folosinţă. La parter au fost amenajate cafeneaua şi restaurantul Palace, unde primul arendaş a fost Henric Berger. El a negociat cu proprietarul şi cu primăria pe ce suprafaţă îşi va aşeza mesele, cum le va aşeza, ba chiar şi forma şi mărimea umbrarelor terasei. Pe colţul nordic al clăririi a funcţionat o farmacie încă din 1913, unde primul arendaş a fost Michael Bräner. A fost închiriată de mulţi farmacişti şi inclusiv astăzi se bucură de un renume în Timişoara.
În acelaşi an 1913, strada Corso a fost pietruită cu piatră semicubică de Cyclop, inclusiv în faţa Palatului Dauerbach.
Faţada palatului are cinci părţi, una centrală alcătuită din trei părţi, mai înaltă, care la nivelul acoperişului are trei frontoane de forma unei acolade ogivale. Cele două părţi laterale au câte doi pilaştri, iar la nivelul superior au un fronton şi un acoperiş mai scund. Intrând în clădire, se înfăţişează o adevărată operă arhitecturală, cu scări, ancadramente de uşi şi ferestre, interioase imense, tavane deosebite.
Monumentul istoric este unul dintre cele mai scumpe ale oraşului, fiind evaluat la şase milioane de euro. Dacă vremea Timisoara este frumoasă, puteţi da o fugă în zonă pentru a admira această bijuterie arhitecturală.
Acces: Piaţa Victoriei, Timişoara, judeţul Timiş.